Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

PRIMALJSTVO

U Hrvatskoj porod kod kuće može samo “na crno”. Pazite zašto

Autor: Barbara Ćalušić

08.09.2023. 16:44
U Hrvatskoj porod kod kuće može samo “na crno”. Pazite zašto

Foto: PixabayIvana Zorić prvostupnica je primaljstva s 26 godina radnog staža koja je u listopadu prošle godine otvorila privatnu primaljsku njegu Moja primalja u Zagrebu. Ove godine, u svibnju, nakon što je Hrvatska komora primalja bila u nadzoru njezine primaljske njege, Državni inspektorat zatvorio je Moju primalju, piše u petak Novi list.


– Zabranili su mi rad jer obavljam neregistriranu djelatnost. Kad smo poslali upit Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, rekli su da je sve u redu i u skladu sa zakonom. Kad sam ih pitala što da radim, rekli su mi: radite nešto što nema veze s primaljstvom. Ostavili su me bez prihoda, na temelju greške koja nije bila moja, smatra Zorić koja tvrdi da joj je posao krenuo dobro te je obavljala patronažu za trudnice, rodilje i bebe kojima je stalno zajedno sa svojim timom bila dostupna.


Pravo na rad


– Da ne spominjem porode kod kuće za koje vlada ogroman interes, a u Hrvatskoj, iako je 2016. stigla preporuka, nije potpuno zakonski reguliran. Iako se moj tim odvjetnika konstantno poziva i na EU i na zakone, odaziva na temu regulacije kućnih poroda nije bilo, nismo dobili odgovor. Komora primalja je na dopis moje odvjetnice odgovorila da je za sve odgovorno Ministarstvo zdravstva. Odvjetnica se obratila i ministarstvu. Ministarstvo zdravstva je poslalo kaznenu prijavu krimpoliciji, gdje sam bila na ispitivanju. Krimpolicija je između ostalog zvala na razgovor moje bivše zaposlenice i ženu koja je izašla u javnost da sam je porodila kod nje, u njenom domu. Nakon skoro dva mjeseca, nakon ispitivanja u policiji krajem prošlog tjedna smo dobili napokon odgovor ministarstva u kojem tvrde da ne mogu mijenjati zakon o primaljstvu na osnovi našeg dopisa, već komora mora dati prijedlog.
Odvjetnica je opet napisala dopis komori koja opet šuti. U zakonu o primaljstvu stoji da mogu otvoriti djelatnost. To je posao ginekologa. To nisu moje kompetencije za rad koje sam stekla svojom diplomom, ističe Zorić, podsjećajući kako broj poroda kod kuće u Hrvatskoj stalno raste, no zakonska regulativa porod kod kuće pretvara u sivu zonu pa porode u kući dolaze obavljati strane primalje »na crno«.


– Dok sam ja izdavala račune i plaćala davanja, sve je završilo borbom interesnih skupina – ministarstvu koje šuti, Komori primalja koja se odbija boriti za zajednički interes i – mojim ugroženim pravom na rad, smatra Zorić.


Potpora nastojanjima


Predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle potvrdila je kako je Komora provela stručni nadzor nad radom primalje Ivane Zorić u 2M baby j.d.o.o. (Moja primalja) te utvrdila da se obavljaju djelatnosti za koje j.d.o.o. nije registriran te sukladno zakonskoj obvezi obavijestila nadležno tijelo.


– Uvidom u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu utvrđeno je da je za tvrtku 2M baby j.d.o.o. kao pretežita djelatnost navedeno: »88.99 Ostale djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, d.n.«, a pod evidencijske djelatnosti: djelatnost za njegu i održavanje tijela, djelatnost za poboljšanje fizičke kondicije, djelatnost za poboljšanje kvalitete života, organiziranje sajmova, priredbi, kongresa, koncerata, promocija, zabavnih manifestacija, izložbi, seminara, tečajeva, tribina, socijalna usluga rane intervencije, socijalna usluga psihosocijalne podrške te socijalna usluga savjetovanja i pomaganja, odnosno da ista uopće nije registrirana za pružanje primaljske skrbi, navodi Finderle.


Kako dodaje, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zahtjev za odobrenje obavljanja privatne prakse u ordinaciji zdravstveni djelatnik podnosi Ministarstvu zdravstva koje donosi rješenje kojim utvrđuje ispunjene uvjete, dok je člankom 32. Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti propisano što je potrebno osigurati za obavljanje djelatnosti primaljstva.


– Naglasili bismo svakako da Hrvatska komora primalja apsolutno podržava otvaranje privatnih praksa primalja, no naravno, sukladno propisima.


Nadamo se da će u skorijoj budućnosti biti sve više privatnih praksa primalja, prvenstveno zbog žena kojima je potrebna dostupna i efikasna primaljska skrb, poručuje Finderle.