Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI

U Hrvatskoj oko 400.000 osoba ima šećernu bolest, 100.000 ne zna da ju ima

Autor: Hina

11.11.2023. 17:58
U Hrvatskoj oko 400.000 osoba ima šećernu bolest, 100.000 ne zna da ju ima

Foto: PixabayU Hrvatskoj je oko 400.000 oboljelih od šećerne bolesti, a još je oko 100.000 osoba koje imaju tu bolest ali to ne znaju, istaknuto je u subotu na javnozdravstvenoj akciji koja je u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, KOPB-a i pneumonije, organizirana u Zagrebu.


Hrvatski savez dijabetičkih udruga danas je na zagrebačkom Cvjetnom trgu organizirao javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja šećera, tlaka, indeksa tjelesne mase te spirometrije. Predsjednica Saveza Zrinka Mach kaže da je u Hrvatskoj oko 388.000 osoba koje imaju registriranu šećernu bolest a ima i onih koji ne znaju da ju imaju – tako da oko 500.000 osoba ima šećernu bolest, a broj oboljelih se neprestano povećava.


Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je “Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor”, čime se, ističe Mach, naglašava prepoznavanje čimbenika rizika od nastanka šećerne bolesti, a to je ono na što možemo utjecati. “Kada bi počeli zdravo živjeti i voditi računa što i koliko jedemo, kako se krećemo – onda bi vjerojatno i kroz 10 do 15 godina mogli imati i manji broj oboljelih od šećerne bolesti”, poručila je Mach.
Načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva Ivana Portolan Pajić rekla je da snažno podržavaju preventivne aktivnosti. “Preventivni programi su usmjereni na rano otkrivanje šećerne bolesti kako bi se spriječile komplikacije šećerne bolesti na koje se izdvaja veliki dio sredstava iz zdravstvenog sustava”, istaknula je. Rekla je i da veliki broj građana ima preddijabetes koji može dovesti do razvoja dijabetesa te je zbog toga HZZO u suradnji s Ministarstvom odobrio laboratorijsku pretragu HbA1c koja će se moći provoditi ne samo za kontrolu šećerne bolesti već i za otkrivanje pred dijabetesa.


I pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak istaknuo je važnost prevencije. Upozorio je i da je hripavca sve više i cijepljenje je nužno. “Oko 70 posto testiranih koji su došli na covid punkt ima pozitivan nalaz na hripavac”, istaknuo je.


Dr. Gordana Pavliša s Klinike “Jordanovac” rekla je da su i plućne bolesti jedne od najčešćih bolesti u populaciji, a procjenjuje se da oko 11 posto odrasle populacije boluje od KOPB-a, ali nažalost veliki dio njih nije dijagnosticiran. Pušenje je jedan od najvažnijih rizičnih faktora te je apelirala na pušače koji kašlju uzastopno duže od dva mjeseca da se jave liječniku.


HZJZ nema novih uzoraka za testiranje


Upitan o mogućim novim slučajevima trovanja Romerquelleom ili Coca Colom, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Benjak je rekao da nemaju ništa novoga u odnosu na jučerašnje informacije te da je ispitivanje još nekih uzoraka u tijeku. “Najvažnije je da nema dotoka novih informacija o potencijalnim stanjima i novih uzoraka koje trebamo napraviti”, istaknuo je Benjak.