ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ŽELJEZNICA U MODI

U Beču predstavljena najnovija generacija noćnih vlakova

Autor: Hina

01.10.2023. 10:26
U Beču predstavljena najnovija generacija noćnih vlakova

Foto: iStock/NLAustrijska javna željeznička tvrtka OeBB predstavila je u subotu najnoviju generaciju noćnih vlakova u Europi u vrijeme kada se ovaj sporiji, ali mnogo manje zagađujući način prijevoza od aviona, počinje vraćati u modu. U usporedbi sa starim noćnim vagonima, koji su bili pomalo sumorni, ovo je “veliki luksuz. Ludo”, rekla je AFP-u 69-ogodišnja umirovljenica Rosemarie. Novi noćni vlakovi predstavljeni su u Beču povodom obilježavanja 100. obljetnice austrijske tvrtke.


“Svaki kilometar vlakom je kilometar za zaštitu klime” i “doprinos boljoj budućnosti”, rekla je austrijska ministrica okoliša Leonore Gewessler za AFP.


Putnici u vlakovima koji bi trebali biti stavljeni u promet 10. prosinca na liniji Beč-Hamburg i Innstruck-Hamburg imat će više komfora, među ostalim i tuševe.
Ti vlakovi koji mogu voziti do 230 km/h pomalo će se uvoditi u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Nizozemskoj. U Francuskoj zeleno svjetlo još treba dati uprava za nacionalne željeznice.


Austrijska kompanija do 2030. godine namjerava udvostručiti broj putnika u noćnim vlakovima, a i mnoge druge europske tvrtke sudjeluju u oživljavanju noćnih vlakova koji su gotovo nestali 2010-ih.


No ta želja suočava se s cijenom potrebnog materijala za zamjenu vagona često starih i više desetljeća, brojnim noćnim radovima na prugama koji ometaju noćni promet te nisku isplativost ove vrste prijevoznog sredstva.