Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Hasan Bitmez

Turski zastupnik umro nakon infarkta u parlamentu, kritizirao je vladinu politiku

Autor: Hina

14.12.2023. 13:45
Turski zastupnik umro nakon infarkta u parlamentu, kritizirao je vladinu politiku

Foto: Screenshot/XTurski oporbeni zastupnik umro je u četvrtak, dva dana nakon pretrpljena srčanog udara u parlamentu dok je kritizirao vladinu politiku prema Izraelu završavajući riječima: “Imate krv Palestinaca na svojim rukama”.


Hasan Bitmez (54), član parlamenta iz oporbene stranke Saadet, umro je u ankarskoj bolnici, rekao je ministar zdravstva Fahrettin Koca u televizijskom obraćanju.


Bitmez je diplomirao na kairskom sveučilištu Al Azhar i bio je predsjedatelj Centra za istraživanje islamske unije, a prije je radio za islamske nevladine organizacije, pokazuje njegov životopis iz parlamenta.
Bio je oženjen i otac je jednog djeteta.


Službena snimka iz parlamenta pokazuje kako se Bitmez srušio na pod nakon što je stajao za govornicom za vrijeme sjednice u utorak.


Kritizirao je vladajuću AK stranku (AKP) predsjednika Tayyipa Erdogana zbog trgovine Turske s Izraelom unatoč ratu u Gazi i unatoč vladinoj oštroj retoričkoj kritici izraelskog vojnog bombardiranja.


“Dopuštate brodovima da idu u Izrael i to besramno nazivate trgovinom… Vi ste suučesnici Izraela”, rekao je Bitmez u svom govoru nakon što je na podiju postavio transparent s natpisom: “Ubojica Izrael – kolaboracionist AKP”.


“Imate krv Palestinaca na svojim rukama, vi ste kolaboracionisti. Pridonosite svakoj bombi koju Izrael baci na Gazu”, rekao je zastupnicima tijekom rasprave o proračunu za 2024. godinu.


Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao na pod, dok su ostali zastupnici pohrlili sa svojih mjesta u pomoć.


“Njegovo srce je prestalo kucati, zatim je reanimiran u parlamentu i prebačen u roku od 20 minuta u bolnicu” gdje su ga aparati održavali na životu, rekao je Koca u utorak.


Mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnom oporbenom bloku podržavajući protukandidata Kemala Kilicdaroglua na predsjedničkim izborima u svibnju protiv Erdogana, koji je pobijedio.