Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glavni vatrogasni zapovjednik

Tucaković: Do kraja lipnja za protupožarnu sezonu spremno pet kanadera

Autor: Hina

15.06.2023. 20:43
Tucaković: Do kraja lipnja za protupožarnu sezonu spremno pet kanadera

Foto: Luka JeličićGlavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je da se oko 125 tisuća pripadnika vatrogasnih organizacija priprema za novu požarnu sezonu te da je za ovu godinu za borbu s požarima osigurano 22 milijuna eura, a nada se da će svih pet kanader biti spremno do kraja lipnja.


”Trenutačno imamo spremne Air Tractore i tri kanadera. Očekujemo do kraja mjeseca da svih pet kanadera budu spremni. Sve ide po planu i zasad nema većih problema”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.


Tucaković se uvodno osvrnuo na iscrpljujuću sezonu 2022. u kojoj je život izgubio jedan vatrogasac. Kazao je da je u ovoj godini do kraja svibnja vidljivo značajno smanjenje broja požara u odnosu na prethodnu godinu.
U prošloj godini zabilježeno je 6272 požara na otvorenom prostoru, dok je do kraja svibnja ove godine evidentirano 2064 požara što je smanjenje od 67 posto.


Smanjen broj požara u odnosu na prošlu godinu


”Uspoređujući samo požare raslinja vidimo kako je ta brojka smanjena za čak 75 posto te je u ovoj godini zabilježeno 1252 požara dok je u prošloj u istom razdoblju bilo 5032 požara. Opožarena površina smanjena je za čak 96 posto pa je sa 48.921 hektara smanjena na 1775 hektara. I ukupan broj požara smanjen je za čak 51 posto pa je tako od 8756 požara u 2022. godini u ovoj zabilježeno 4277 požara”, rekao je.


Tucaković je istaknuo da je djelovanje zračnih snaga na požarima smanjeno za gotovo 83 posto, a zabilježeno je 13 posto manje požara na objektima, dok je povećan broj požara prometnih sredstava za 4 posto.


Dodao je kako su pripreme za novu sezonu krenule još krajem prošlog ljeta kada su županijski vatrogasni zapovjednici dostavili podatke o potrebi probijanja novih protupožarnih puteva, a u program aktivnosti uključeni su novi prijedlozi – od pojačanog nadzora odlagališta otpada, instaliranje dodatnih kamera, pojačane sigurnosti u kampovima i turističkim naseljima do povećanog broja sudionika programa.


Za njegovo provođenje osigurano je ukupno 21,9 milijuna eura, istaknuo je Tucaković nadodajući da je uz postojeće kamere uvedeno 20 novih kamera koje su postavljene u Istarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Time će, istaknuo je, cijelo priobalje biti pod video nadzorom i uvezano u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama koje će započeti s radom 19. lipnja u 12 sati.


Naglasio je da su ove godine uvedene nove dislokacije u Biševu, Zadru, Zatonu, Primoštenu i Supetru na Braču gdje će biti dislokacijama samo s vatrogaskinjama. Rekao je i da se u sustav uvode bezposadne letjelice u područjima u kojima nema kamera.


Tucaković je dodao da je najveći rizik od požara od 20. srpnja do 20. kolovoza te kako je ove godine velika količina oborina prouzrokovala visok rast raslinja što stvara veliku gorivu masu uslijed predviđenih visokih temperatura. Kazao je i da se spremnost vatrogasaca pokazala i u ovogodišnjim poplavama.


Hrvatske šume zapošljavaju 320 motritelja


Zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Ivan Turkalj kazao je da će u sezoni na raspolaganju biti do pet kanadera, šest Air Tractora, jedan helikopter te jedan zrakoplov za izviđanje i ostale zadaće kao i bespilotna letjelica Orbiter 3, 200 pripadnika kopnenih snaga za brzu intervenciju te dodatne snage za ojačanje iz II. Stupnja spremnosti, a što je oko 500 pripadnika.


Zamjenik ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler naveo je da se i ovo ljeto  očekuju visoke temperature. Istaknuo je da veliku pomoć vatrogascima kod gašenja požara otvorenih prostora daju i svakodnevna izvješća i meteorološka predviđanja na temelju kojih vatrogasne snage i djeluju te mogu planirati preventivne aktivnosti.


Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić kazao je da se motriteljsko-dojavna služba uspostavlja od 1. lipnja do 30. rujna te da Hrvatske šume raspolažu sa 176 motrionica i 14 čvrstih objekata, a pored radnika Hrvatskih šuma, na poslovima motrenja i dojave na području krša planiraju zaposliti oko 320 vanjskih djelatnika.


Na predstavljanju protupožarne sezone rečeno je da će se 16. lipnja na području Istarske, Zagrebačke i Karlovačke županije održati vježba SIGURNOST23. Cilj vježbe je provjera funkcioniranja sustava, spremnosti vatrogasnih snaga i suradnje sa svim drugim sastavnicama sustava.