Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Priprema izbora

Trump (zasad) odbio povratak na Twitter, ali želi nazad svoj Facebook i Instagram profil

Autor: T.I.

20.01.2023. 21:47
Trump (zasad) odbio povratak na Twitter, ali želi nazad svoj Facebook i Instagram profil

Foto: Wikimedia Commons

Ovdje nije riječ samo o Marku Zuckerbergu, Meta ima nadzorni odbor koji odlučuje o ovakvim stvarima poput blokiranja ili ponovnog otvaranja računa visoko profiliranim javnim osobama poput Trumpa. A u nadzornom odboru ne sjede puki poslušnici„U vrijeme kada se Sjedinjene Države suočavaju s kritičnim problemima koji utječu na njihove građane i svijet, i u vrijeme kada zemlja započinje proces izbora svog sljedećeg predsjednika, vjerujemo da bi Meta trebala poticati potpuni i snažan dijalog, a ne ušutkavati predsjedničke kandidate.“


Ovim se riječima ovaj tjedan predizborni stožer Donalda Trumpa obratio Meti, odnosno Marku Zuckerbergu s ciljem da dozvoli obnovu njegovog računa na Facebooku, odnosno Instagramu koji je također u vlasništvu Mete.


S obzirom da Trump ne skriva ambiciju da ponovno uđe u utrku za predsjednika SAD-a koji će biti održani početkom studenog naredne godine, bilo je za očekivati da će prije ili kasnije izvršiti pritisak na najveće društvene mreže da mu dopuste da ponovno propagira svoju kontroverznu politiku.
No, ovdje nije riječ samo o Marku Zuckerbergu, Meta ima nadzorni odbor koji odlučuje o ovakvim stvarima poput blokiranja ili ponovnog otvaranja računa visoko profiliranim javnim osobama poput Trumpa. A u nadzornom odboru ne sjede puki poslušnici, vodi ga bivši zamjenik britanskog premijera u doba Davida Camerona Nick Clegg, a uz njega sjede ugledni odvjetnici, novinari i politički eksperti.


Podsjetimo se, Meta je Trumpa blokirala na Facebooku i Instgramu nakon njegovog nepriznavanja izbornog poraza na prošlim izborima i zbog poticanja pobune koja je rezultirala vandalizmom na Capitolu, nezapamćenog u povijesti SAD-a.


Doduše, Donald Trump si u posljednje vrijeme ne pomaže da odobrovolji Zuckerberga i njegove izvršne direktore da ga pripuste tim moćnim megafonima, kao što su Facebook i Instagram, jer koristi priliku da preko svoje društvene mreže Truth oblati Zuckerbergove poteze. Tako je početkom ove godine napisao da je meta „jadna“ i  da je postala vrlo dosadna otkad – naravno – njega nema tamo. Isto tako napisao je da će promjena imena tvrtke iz Facebook u Meta ući u krug najgorih poslovnih odluka ikad.


S druge strane, za povratak na nekad mu omiljenu društvenu mrežu Twitter neće trebati lobiranje. Otkad ga je kupio i u kaosu počeo voditi Elon Musk, jedan od prvih poteza je bio poziv Trumpu da se vrati na njegovu platformu.


Samo slabije upućenima bilo je iznenađenje da je Trump ovaj poziv odbio. Bio je to kratkoročni strateški potez. Truth Social mreža koju je sam pokrenuo još nije propala, i iako je Donald Trump na njoj zapravo na neki način postao javno nevidljiv, vraćanje na Twitter u ovom trenutku bilo bi na neki način priznavanje poraza.


No, zahtjev njegovog tima da ga se vrati na Facebook i Instragram najava je da će se Trump čim ozbiljnija predizborna predsjednička kampanja započne, sjetiti Muskove ponude i vratiti na Twitter, kojeg je u predizbornoj kampanji protiv Hillary Clinton pretvorio u vrlo efikasno političko oružje.