Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Urušavanje tunela

Tri rudara spašena iz afganistanskog rudnika zlata nakon 60 sati

Autor: Hina

08.01.2023. 14:37
Tri rudara spašena iz afganistanskog rudnika zlata nakon 60 sati

Foto: IlustracijaSpašena su tri rudara zarobljena nakon odrona zemlje u rudniku zlata u afganistanskoj sjeveroistočnoj pokrajini Badahsan, rekli su lokalni dužnosnici u nedjelju.


Rudari su proveli više od 60 sati bez hrane i vode pod zemljom u okrugu Yavan prije nego što su ih spasili mještani i vlasti kasno u subotu.


Oni su iskopali tunel za vađenje zlata, ali se urušio u četvrtak nekoliko sati prije potresa koji je pogodio regiju.
U nedjelju su spašeni rudari prevezeni vojnim helikopterom u bolnicu u pokrajinskoj prijestolnici Faizabadu.


Lokalne vlasti kažu da je misija spašavanja bila teška jer je riječ o planinskom području s lošim cestama, a nedostajalo je adekvatne opreme.


Na objavljenim fotografijama vidi se da deseci ljudi, među kojima su predstavnici talibanskih vlasti, osnovnim materijalom izbavljaju rudare.


U pokrajini Badahsan nalaze se rudnici zlata i lapis lazulija koje ilegalno i neprofesionalno eksploatiraju mještani za svakodnevne potrebe.


Unatoč neiskorištenim prirodnim resursima, afganistansko gospodarstvo uništeno je zbog više od četiri desetljeća ratnog stanja.


Povratkom talibana u kolovozu 2021. zemlja je dodatno potonula u siromaštvo, a porasla je nezaposlenost, što je prouzročilo masovne migracije.