Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

WHO

Treba djelovati kako bi se zaštitilo djecu od kontaminiranih lijekova

Autor: Hina

23.01.2023. 18:40
Treba djelovati kako bi se zaštitilo djecu od kontaminiranih lijekova

Foto: iStockSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na “trenutnu i usklađenu akciju” za zaštitu djece od kontaminiranih lijekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.


Prošle godine je više od 300 djece – većinom mlađe od pet godina – u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog zatajenja bubrega koje su izazvali kontaminirani lijekovi, priopćio je WHO u ponedjeljak.


Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.
“To su otrovne kemikalije koje se koriste kao industrijska otapala i sredstva protiv smrzavanja, a mogu biti smrtonosni čak i ako se uzmu u malim količinama pa se nikada ne bi smjeli naći u lijekovima”, istaknuo je WHO.


Agencija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u posljednja četiri mjeseca i poziva sve 194 zemlje da spriječe nove smrtne slučajeve.


WHO je već poslao upozorenja o određenim proizvodima u listopadu i ranije ovog mjeseca.


Zatražio je da se s polica uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koji se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji, odnosno Uzbekistanu.


Također je izdao upozorenje prošle godine za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma. Riječ je o sirupima koji su se prodavali na domaćem tržištu.


Te su tvrtke zanijekale da su njihovi proizvodi bili kontaminirani ili su odbile komentirati slučaj dok traje istraga.