Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Nacionalni marš za Papu

Tisuće Poljaka prosvjedima brane ugled bivšeg pape Ivana Pavla II.

Autor: Hina

02.04.2023. 16:29
Tisuće Poljaka prosvjedima brane ugled bivšeg pape Ivana Pavla II.

Foto: ReutersTisuće Poljaka sudjelovale su u nedjelju u Nacionalnom maršu za Papu u obranu ugleda Ivana Pavla II.  koji je umro u travnju 2005., a nedavno su se pojavile optužbe da je prikrivao zločine pedofilije u vrijeme kada je bio nadbiskup Krakova.


Kao i svi drugi marševi katoličkih organizacija tako je i ovaj održan uz podršku populističke nacionalističke vlade stranke “Pravo i pravda” (PiS), a među sudionicima bio je i ministar obrane Mariusz Blaszczak.


“Kao što svaki častan čovjek brani svoju djecu, oca i mater, tako i svaki Poljak brani Ivana Pavla II.” pisalo je na jednom od transparenata.
“Kušnji se suprotstavljamo istinom, nasuprot laži, kleveta i uvreda”, objavio je premijer Mateusz Morawiecki.


“Zahvaljujemo Bogu na nemjerljivu blagu koje nam je podario stavljajući poljskog Papa na čelo Crkve za Poljsku i za svijet”, napisao je čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski u pismu članovima stranke.


“Ustajemo u obranu časti i ugleda”, poručio je Kaczynski nekoliko mjeseci do parlamentarnih izbora u Poljskoj.


Istoga dana kip Ivana Pavla II. bio je vandaliziran u Lodzu (središnji dio Poljske) tako što su ruke premazane crvenom bojom, a na postamentu je ispisana poruka “Maxima culpa” (“Moj preveliki grijeh”).


Natpis je aluzija na knjigu “Maxima culpa. Ivan Pavao II. je znao”, koju je napisala Ekke Overboek i nedavno je objavljena u Poljskoj.


U toj knjizi i televizijskoj reportaži kanala TVN navodi se da je tadašnji nadbiskup Krakova,  Karol Józef Wojtyła kako se zvao prije nego je postao Papa, prikrivao afere pedofilije u svojoj nadbiskupiji što je izazvalo b urnu raspravu između vlasti i Crkve s jedne strane, te liberala i ljevice s druge.