Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nezadovoljstvo grašana

Talijanska Vlada želi obuzdati poskupljenja, prvi korak bi trebao biti smanjenje trošarina na gorivo

Autor: Hina

13.01.2023. 17:07
Talijanska Vlada želi obuzdati poskupljenja, prvi korak bi trebao biti smanjenje trošarina na gorivo

Foto: ReutersItalija bi mogla smanjiti trošarine na gorivo kako bi obuzdala poskupljenja na benzinskim crpkama, rekao je ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti, suočen s nezadovoljstvom građana zbog skoka cijena na početku godine.


Vlada će pratiti cijene kako bi utvrdila određuju li njihovo kretanje “vanjski šokovi ili špekulativno ponašanje”, rekao je ministar Giorgetti.


Prema podacima ministarstva za okoliš i energetsku sigurnost, litra benzina stajala je prošlog tjedna na benzinskim crpkama u prosjeku 1,81 euro, a litra dizela 1,86 eura. Još prije dva tjedna benzin je stajao 1,63 eura, a dizel 1,68 eura.
To znači da je benzin poskupio nešto više od 11 posto, a dizel 10,7 posto.


Cijene su porasle nakon što je vlada ukinula niže trošarine koje je premijer Mario Draghi utvrdio u prvoj polovini 2022. kada je cijena benzina bila premašila dva eura po litri.


Međutim, Giorgetti je zastupnicima u parlamentu kazao da si vlada zadržava pravo da ponovo smanji trošarine “u slučaju potvrđenog rasta cijena goriva.


Premijerka Giorgia Meloni branila je dan ranije ukidanje te mjere, rekavši da bi vladu stajala 10 milijardi eura. Naznačila je i da će taj novac sada biti usmjeren na skrb za siromašne.


U Italiji trošarine i porez na dodanu vrijednost (PDV) čine više od polovine cijene benzina i dizela.


U proračunu za ovu godinu vlada je predvidjela više od 21 milijardu eura pomoći tvrtkama i kućanstvima za plaćanje računa za struju i plin, uglavnom kroz subvencije za tvrtke-velike potrošače i za obitelji s niskim primanjima.


Giorgetti je rekao da Rim razmatra i dodatne mjere pomoći, uključujući privremeno ograničenje cijena prema sugestijama Europske komisije.


Bruxelles je predložio da se cijena ograniči do određene razine potrošnje, a prekoračenje tog limita aktiviralo bi cijene formirane na tržištu, objašnjava ministar, dodavši da bi predost tog pristupa bilo smanjenje ukupne potrošnje.