Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

zabrane u afganistanu

Žene isključene sa sveučilišta, nisu poštivale upute o nošenju hidžaba

Autor: Hina

22.12.2022. 20:49
Žene isključene sa sveučilišta, nisu poštivale upute o nošenju hidžaba

Foto: iStockAfganistanska sveučilišta zabranila su ovih dana ženama ulaz jer “nisu poštivale kodeks odijevanja”, rekao je u četvrtak ministar za visoko obrazovanje iz talibanske vlade objašnjavajući u izjavi za državnu televiziju potez koji je duboko potresao zemlju.


“Te studentice koje su dolazile na sveučilište  (…) nisu poštivale upute o nošenju hidžaba (marame koja pokriva kosu i vrat). Hidžab je obvezan u islamu”, rekao je ministar Neda Mohamad Nadim.


Prema ministru, djevojke koje su iz rodnih mjesta putovale u neku drugu pokrajinu na studij “nisu bile u pratnji ‘mahrama’, odraslog muškarca”, ustvrdio je.
“Naša afganistanska čast ne dopušta mladoj muslimanki iz pokrajine putovanje u udaljenu pokrajinu bez pratnje oca, brata ili supruga”, izjavio je.


U utorak navečer u kratkom pismu bez dodatnih objašnjenja ministar je naredio svim državnim i privatnim sveučilištima da studenticama zabrane ulazak na predavanje na neodređeno vrijeme.


Nakon povratka na vlast u kolovozu 2021. talibani su primorali obrazovne ustanove da prihvate nove propise, posebno razdvajanje djevojaka od mladića u učionicama. Nadalje, samo osobe ženskog spola ili muškarci starije dobi smiju podučavati djevojke.


Taj novi napad na ženska prava dodatno je šokirao djevojke pošto su talibani ranije ove godine onemogućili djevojkama upis u srednje škole oglušujući se o međunarodne osude.


Nakon zabrane izrečene u utorak reagirali su osudom takve odluke glavni tajnik UN-a Antonio Guterres te Europska unija i Sjedinjene Države.


Američki ministar obrane Antony Blinken u četvrtak je pozvao talibane da odustane od zabrane ženama da pohađaju studij jer time osuđuju Afganistanke na “mračnu budućnost ne nudeći im prilike”.


U govoru na konferenciji za novinare u povodu kraja godina, Blinken je rekao da ovakvim pristupom neće poboljšati odnose već će snositi posljedice.


“Platit će cijenu ako ne odustanu od te zabrane”, rekao je Blinken.


Kada su se vratili na vlast u kolovozu 2021., talibani su obećali da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili ultrarigoroznom tumačenju islama koje je obilježilo njihovo prvo razdoblje na vlasti (1996.-2001.).