Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenskij tvrdi da će zapadno oružje izdići Ukrajinu na novu razinu

Autor: Hina

07.01.2023. 11:48
Zelenskij tvrdi da će zapadno oružje izdići Ukrajinu na novu razinu

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je ponovno izrazio zahvalnost nakon što su Washington, Berlin i Pariz obećali zemlju opskrbiti oklopnim borbenim vozilima.


“Uspjeli smo dovesti ukrajinsku snagu i obrambenu suradnju s partnerima na novu razinu”, rekao je u video obraćanju.


“Odsad, Ukrajina ima više zračne obrane, više oklopnih vozila, po prvi put zapadne tenkove, više oružja i projektila.”
“Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti ne samo Ukrajine, nego ukupno i Europe”, rekao je Zelenskij.


Njemačka i Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da će opskrbiti Ukrajinu oklopnim vozilima. U zajedničkom priopćenju nakon razgovora predsjednika Joea Bidena i kancelara Olafa Scholza, Sjedinjene Države rekle su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.


Ta je objava uslijedila je nakon što je Francuska ranije ovog tjedna donijela odluku o isporuci izvidničkih vozila opisanih kao “laki tenkovi”.


Washington je potom u petak najavio dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada.


Američki državni tajnik Antony Blinken u priopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, topničke sustave, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.