ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ukrajinski predsjednik

Zelenskij se sastao s poljskim predsjednikom Dudom u Varšavi

Autor: Hina

05.04.2023. 14:19
Zelenskij se sastao s poljskim predsjednikom Dudom u Varšavi

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij počeo je u srijedu prvi službeni posjet Poljskoj sastankom s poljskim šefom države Andrzejom Dudom kojem će vjerojatno zahvaliti za pomoć Varšave i razgovarati o budućim sigurnosnim i ekonomskim odnosima.


Posjet, čiji se detaljni program držao u tajnosti do zadnjeg trenutka, počeo je službenim dočekom na crvenom tepihu ispred predsjedničke palače.


Poljska televizija prikazala je Zelenskija i njegovu suprugu Olenu Zelensku ispred predsjedničke palače u Varšavi, gdje su ih dočekali Duda i prva dama Poljske Agata Kornhauser-Duda.
Ukrajinski predsjednik bi se također trebao sastati s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim. U Kraljevskom dvorcu u Varšavi Zelenskij i Duda se navečer planiraju sastati s ljudima iz Ukrajine koji su utočište od rata pronašli u Poljskoj.


Prema Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Poljska je prihvatila oko 1,6 milijuna ratnih izbjeglica iz susjedne Ukrajine. Poljska, zemlja članica EU-a i NATO-a, nastavlja se zalagati za vojnu pomoć zapada Ukrajini.