Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenskij: Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti “potpuna propast” institucije

Autor: Hina

01.04.2023. 21:50
Zelenskij: Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti “potpuna propast” institucije

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija “apsurdno” i pokazuje “potpunu propast” institucije.


Ranije u subotu ukrajinski dužnosnici oštro su se usprotivili ruskom predsjedanju, proceduralnoj jednomjesečnoj dužnosti, nazivajući je “najgorom prvotravanjskom šalom” i “pljuskom međunarodnoj zajednici” te podsjetili da je zadnji put Rusija predsjedala u veljači 2022. kada su njezini vojnici izveli potpunu invaziju na Ukrajinu.


“Nažalost, to su .. očito apsurdne i razorne vijesti”, rekao je Zelenskij u večernjem obraćanju naciji.
Ruske bombe usmrtile su u petak petomjesečnog dječaka, rekao je ukrajinski predsjednik.


“A istodobno Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti nešto apsurdnije što ilustrira potpunu propast takvih institucija”, rekao je.


Kremlj je rekao u petak da planira “obaviti sve zadaće” koje mu pripadaju predsjedanjem. Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale Rusiju da “postupa profesionalno” kada bude obnašala tu ulogu i kazale da je one neće blokirati.


Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz SAD i Rusiju još Velika Britanija, Francuska te Kina i raspolažu pravom veta. Vrijeme je za opću preobrazbu globalnih institucija, uključivo Vijeća sigurnosti, poručio je Zelenskij.


“Reforma je očito nužna kako bi se spriječilo da teroristička država i bilo koja druga država koja želi postati teroristička – uništi mir”, poručio je Zelenskij.


Ranije u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je rusko presjedanje “najgora prvotravanjska šala”, “pljuska međunarodnoj zajednici” i “snažan podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture”.


Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da je riječ o “još jednom silovanju međunarodnog prava… Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo”.


Predsjednik Zelenskij prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati i optužio je to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije.


Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.