Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NAKON DRŽAVNOG UDARA

Zapadnoafrički samit o Nigeru poziva na diplomatsko rješenje krize

Autor: Hina

10.08.2023. 20:20
Zapadnoafrički samit o Nigeru poziva na diplomatsko rješenje krize

Foto: ReutersNigerijski predsjednik Bola Tinubu rekao je u četvrtak da bi zapadnoafrički čelnici trebali pokušati svim diplomatskim sredstvima osigurati brz povratak ustavne vlasti u Nigeru, uključujući dijalog s vođama državnog udara.


U svojstvu predsjedavatelja Zapadnoafričkom ekonomskom zajednicom (ECOWAS), Tinubu je otvorio samit u nigerijskom glavnom gradu Abuji kazavši da treba dati prioritet diplomaciji u rješavanju te krize.


“Moramo uključiti sve strane, uključujući vođe državnog udara, u iskrene razgovore kako bismo ih uvjerili da odstupe s vlasti i vrate na vlast predsjednika Bazuma”, rekao je u uvodnom govoru.
“Naša je dužnost isprobati sve pristupe kako bismo osigurali brz povratak ustavne vlasti u Nigeru”, rekao je, upozorivši da je državni udar koji se dogodio u toj zemlji 26. srpnja prijetnja za stabilnost cijele zapadne Afrike.


Vođe državnog udara u Niameyju do sada nisu dali naslutiti da su spremni popustiti i sudjelovati u smislenim pregovorima.


ECOWAS ih je zatražio da do 6. kolovoza vrate Bazuma na vlast, na što su se oni oglušili zatvorivši umjesto toga zračni prostor i obećavši da će braniti zemlju od strane intervencije.


Nakon Tinubuva govora, zapadnoafrički čelnici povukli su se na privatan sastanak na kojem bi trebali razmotriti planove za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, među ostalim opcijama.


Eskalacija u Nigeru destabilizirala bi Sahel, jednu od najsiromašnijih regija u svijetu, gdje je dugogodišnja islamistička pobuna koja se proširila iz Malija natjerala milijune ljudi u bijeg u zadnjih deset godina i izazvala glad.


Do državnog udara, Niger je bolje od Malija i Burkine Faso obuzdavao nasilje.


Postao je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobunjenika nakon što su vojne hunte preuzele vlast u te dvije zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze s tradicionalnim partnerima. Uoči početka samita, vođe državnog udara u Nigeru imenovali su novu vladu od 21 članova u nastojanju da budu legitimna vlast.


Trojica čelnika vojnog udara postali su ministri obrane, unutarnjih poslova i sporta. Niger je prije imao vladu od 43 ministra u kojoj nije bilo vojnih lica.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost za Bazuma i njegovu obitelj nakon što je njegova stranka objavila da ih se drži u predsjedničkoj rezidenciji bez struje i tekuće vode i da danima nisu dobili svježe jelo.