Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

JANET YELLEN

Za 350.000 Senegalaca struja, a 500 radnih mjesta otvara se u SAD-u

Autor: Hina

22.01.2023. 08:52
Za 350.000 Senegalaca struja, a 500 radnih mjesta otvara se u SAD-u

Foto: ReutersOtok Goree blizu Dakara simbol je iskorištavanja crnačkog stanovništva, ali i čvrstih veza Afrike i Amerike, rekla je u subotu američka ministrica financija Janet Yellen u Senegalu gdje je inicirala projekt ruralne elektrifikacije koji će stvarati radna mjesta i u Sjedinjenim Državama.


Yellen koja je u petak doputovala u Dakar, prvu postaju putovanja po Africi, posjetila je povijesno mjesto Goree u društvu sa suprugom Augustinom Senghorom, izvijestio je AFP.


Nepisiva okrutnost trgovaca robljem


“Ne mogu, a da ne pomislim na neopisivu okrutnost onih koji su trgovali robljem”, rekla je nakon posjeta, priopćilo je američko ministarstvo financija. “Osjećam golemu tugu i bol pri pomisli na one koji su bili istrgnuti iz svojih obitelji i na njihovo pogubno putovanje preko Atlantika”.
Goree “nas podsjeća da su povijest Afrike i Amerike čvrsto povezane. Goree i prekoatlantska trgovina robljem nisu samo dio afričke povijesti. Oni su dio i američke povijesti”.


“Ta povijest, premda ispunjena patnjom, ispunjena je i ustrajnošću i nadom”, rekla je. “Sjajno je što su mnogi Afroamerikanci, muškarci i žene, u Sjedinjenim Državama svladali zapreke, stvorili su bolji život za sebe i za svoje potomke te postali važni u našem gospodarstvu i u našoj demokraciji”, rekla je.


Goree, spomen mjesto na UNESCO-ovu popisu Svjetske baštine i slikoviti otok u Atlantiku, odakle su stotinama godinama afrički robovi odvoženi u Ameriku, privlači velik broj posjetitelja.


Za 350.000 Senegalaca struja, 500 radnih mjesta u SAD-u


Yellen obilazi Afriku, što je među prvim od niza planiranih posjeta visokih američkih dužnosnika otkad je u prosincu SAD počeo kampanju za vraćanje utjecaja na tom kontinentu na kojemu se velesile natječu na gospodarskom i na političkom polju.


Yellen je u subotu pokrenula novi projekt elektrifikacije sela u Senegalu koji će omogućiti sigurnu isporuku struje za 350.000 ljudi, ali i stvoriti 500 radnih mjesta u 14 američkih saveznih država, izvijestila je agencija Reuters.


U sklopu turneje po trima zemljama Afrike u svrhu jačanja američko-afričkih veza tijekom koje će razgovarati o klimatskim promjenama, sigurnosti hrane i dugovima, Yellen je doputovala na mjesto realizacije projekta koji vodi tvrtka Weldy Lamont iz Illinoisa,


Tehničku pomoć za novi projekt pruža U.S. Power Africa, za izgradnju je zadužena Američka agencija za trgovinu i razvoj, a zajam od 91 milijun dolara osigurala je Export-Import Banka, rekla je Yellen.


Solari za 70 sela


“Cilj nam je jačati gospodarske odnose i ulagati u proširenje energetske infrastrukture kroz obnovljive izvore diljem kontinenta”, rekla je.


Senegal je među zemljama s najvišom stopom elektrifikacije u subsaharskoj Africi, negdje između 70 i 80 posto, no pristup električnoj energiji ograničen je u ruralnim područjima.


Novi projekt uključuje velik udio obnovljive energije sa solarnom energijom za 70 sela, a Yellen je naglasila “To će pomoći rastu senegalskoga gospodarstva” prema ostvarenju cilja da sva kućanstva imaju struju do 2025. Američka ministrica u nedjelju treba stići u Zambiju, odakle će u Južnoafričku Republiku.