Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

za jačanje veza

Xi u "epohalnom" posjetu Saudijskoj Arabiji

Autor: Hina

07.12.2022. 17:44
Xi u


Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u srijedu u Saudijsku Arabiju, objavili su kineski državni mediji, a riječ je o posjetu koji je Peking opisao kao svoju najveću diplomatsku inicijativu u arapskom svijetu, dok Rijad grana svoja globalna partnerstva i izvan dugogodišnjih veza sa zapadom.


Susret između čelnika globalnog ekonomskog i zaljevskog energetskog diva događa se u vrijeme pogoršanja veza Rijada s Washingtonom uslijed američke kritike stanja s ljudskim pravima u zemlji te saudijske podrške smanjenju globalne proizvodnje nafte uoči međuizbora u studenom.


Očekuje se da će princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman ponuditi Xiju raskošnu dobrodošlicu, za razliku od skromnijeg prijema priređenog američkom predsjedniku Joeau Bidenu.
Xi će se prvo sastati s vodstvom Saudijske Arabije, a potom će sudjelovati na širem sastanku saveza šest zaljevskih arapskih zemalja i na samitu s arapskim čelnicima, što će biti “epohalna prekretnica u povijesti razvoja kinesko-arapskih poslova”, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.


Peking se nada da će poslati snažnu poruku o jačanju “jedinstva i suradnje”, dodao je Mao.


Saudijskoj Arabiji, koja smatra da se Washington postupno odvaja od Bliskog istoka te da dolazi do erozije sigurnosnih jamstava, Kina nudi priliku za gospodarske dobitke.


Za razliku od Washingtona, Peking je zadržao dobre veze s Rijadovim regionalnim rivalom Iranom, još jednim dobavljačem nafte Kini. Kina, najveći svjetski potrošač energije, glavni je trgovinski partner zaljevskih proizvođača nafte i plina.


Saudijska Arabija je najveći kineski dobavljač nafte, a državna tvrtka Saudi Aramco ima godišnje ugovore o opskrbi sa šest kineskih rafinerija.