Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

KIneski predsjednik

Xi Jinping kazao kako želi da privatna poduzeća budu bogata, no moraju pomagati općem razvoju

Autor: Hina

06.03.2023. 16:00
Xi Jinping kazao kako želi da privatna poduzeća budu bogata, no moraju pomagati općem razvoju

Foto: ReutersKineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak je rekao da želi da privatna poduzeća budu bogata, ali da također budu na korist svima te da zajedno s državnim poduzećima podijele odgovornost za postizanje boljitka svih Kineza.


Xi je na sastanku iza zatvorenih vrata s vladinim savjetnicima koji predstavljaju poslovni sektor tijekom godišnjeg zasedanja parlamenta, pozvao tvrtke i preduzetnike da pokažu “domoljublje” i aktivno se uključe u dobrotvorne inicijative, izvijestio je državni radio.


Privatne kineske i strane tvrtke čekale su da Peking izađe s detaljima kako namjerava ostvariti svoj cilj “zajedničkog blagostanja”.
Radi se o Xiovoj prepoznatljivoj inicijativi smanjenja jaza između bogatih i siromašnih i kako u tome mogu pomoći privatne kompanije.


Kineski predsjednik je naveo da bi privatne tvrtke trebale pravednije dijeliti plodove svog rasta sa zaposlenima u, kako je on to nazvao, “društvu zajedničkih interesa”.


“Budite bogati i odgovorni, budite bogati i na korist ostalih, budite bogati i brižni”, poručio je Xi.


Također je rekao da će Kina prema privatnim tvrtkama i poduzetnicima postupati kao prema “obitelji”, obećavši da će ukloniti institucionalne prepreke koje ih priječe da se pošteno bore na tržištu.


Peking je najavio da će podržati privatni sektor koji se oporavlja od državnih ograničenja zbog pandemije covida-19, a koja su ukinuta u prosincu.


Za poteškoće s kojima se trenutno suočava kinesko gospodarstvo Xi je okrivio Zapad.


“Predvođen SAD-om, Zapad je poduzeo sveobuhvatne mjere kako bi zauzdao rast Kine zbog čega se sada suočavama s izazovima bez presedana za naš razvoj”, rekao je Xi.