ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

akutna crijevna bekterija

WHO upozorava na epidemiju kolere u Malaviju, 1200 smrtnih slučajeva

Autor: Hina

09.02.2023. 15:00
WHO upozorava na epidemiju kolere u Malaviju, 1200 smrtnih slučajeva

Foto: PixabayMalavi je usred najvećeg izbijanja kolere u svojoj povijesti, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i rekla da je potvrđeno više od 1200 smrtnih ishoda.


Od izbijanja bolesti u toj južnoafričkoj zemlji prije gotovo godinu dana, zabilježeno je 1210 smrtnih slučajeva kolere i gotovo 37.000 zaraženih, priopćio je WHO. Pogođeno je svih 29 administrativnih okruga Malavija.


Kolera je endemična u zemlji od 20 milijuna stanovnika od 1998. godine, ali ranije je uvijek bila ograničena na sezonske epidemije tijekom kišne sezone od studenog do svibnja.
Međutim, trenutna epidemija, koja je počela 3. ožujka 2022. godine, produljila se izvan sušne sezone, kaže WHO. Malavijska vlada proglasila je zdravstvenu krizu početkom prosinca, zbog aktualne kišne sezone, velikog geografskog širenja bolesti i neprekidno visoke stope smrtnosti veće od 3 posto.


WHO je rekao da se u siječnju naglo povećao broj zaraženih, a zdravstveni sustav zemlje već je preopterećen. Prema WHO -u, epidemija u Malaviju događa se u pozadini svjetskog povećanja epidemije kolere, zbog čega je ograničena dostupnost cjepiva, testova i liječenja.


Kolera je akutna bakterijska crijevna infekcija koja se prenosi nečistom pitkom vodom ili hranom. Bolest se lako liječi lijekovima, ali ako se ne liječi, može izazvati zatajenje bubrega i smrt zbog znatnog gubitka tekućine.