Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

RAT U UKRAJINI

Wagnerovci odlaze iz Bahmuta, Prigožin se razišao s Kremljom

Autor: Hina

07.05.2023. 10:10
Wagnerovci odlaze iz Bahmuta, Prigožin se razišao s Kremljom

Foto: ReutersVođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.


“Wagnerovi borci bit će sačuvani za sljedeće operacije u interesu Rusije”, citirali su ga u nedjelju ruski državni mediji.


U velikom razlazu s Kremljom Prigožin je u ljutitom videu u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva. Često opisivane kao privatna vojska predsjednika Vladimira Putina, Wagnerove su snage korištene u ruskim vojnim operacijama u više zemalja.
Wagnerove položaje u Bahmutu navodno će od sljedeće srijede preuzeti borci čečenskog moćnika Ramzana Kadirova. Bahmut je već mjesecima meta zajedničkih napada ruske vojske i Wagnerovih snaga.


Grad je prije rata imao 70.000 stanovnika, a sada je opustošen nakon mjeseci iscrpljujućih borbi. Bitka za grad smatra se najkrvavijom u ratu koji je započeo ruskom invazijom prije više od godinu dana. Ruska državna novinska agencija TASS, citirajući Prigožinov ured za tisak, rekla je da ruske snage kontroliraju oko 95 posto Bahmuta.