Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

srbijanski predsjednik

Vučić pozvao kosovske Srbe da uklone barikade

Autor: Hina

28.12.2022. 21:38
Vučić pozvao kosovske Srbe da uklone barikade

Foto: ReutersSrbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je etničke Srbe na Kosovu da prekinu prosvjede protiv vlade u Prištini, uvjeravajući ih da će biti imuni na kazneni progon, objavio je u srijedu srbijanski dužnosnik.


Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivene „nikad jače garancije“ Sjedinjenih Država i Europske unije da nitko od Srba koji su prosvjedovali na Kosovu te podizali barikade neće biti procesuiran ili uhićen.


Petković je kazao kako su dobivena i jamstva da kosovske sigurnosne snage ne mogu na sjeverno Kosovo bez prethodne suglasnosti zapovjednika KFOR-a i predstavnika lokalnog stanovništva.
Bilateralne napetosti između Beograda i Prištine rastu od prošlog mjeseca kada su etnički Srbi na sjeveru Kosova napustili državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe, zbog odluke kosovske vlade da zamijeni registarske tablice automobila izdane u Srbiji.


Srbi na sjeveru Kosova podigli su barikade i tri tjedna blokirali ceste nakon što je kosovska policija uhitila bivšeg policajca Dejana Pantića, optuženog za terorizam i “napad na ustavni poredak” zbog navodnog napada na prostorije kosovske Centralne izborne komisije. Njegovo oslobađanje bio je jedan od glavnih zahtjeva prosvjednika, a u srijedu je donesena odluka da on bude pušten u kućni pritvor.


Vučić je pozvao Srbe na sjeveru da uklone barikade, naglasio je Petković.


Srbijanski predsjednik i predstavnici kosovskih Srba sastat će se u srijedu navečer u blizini granice s Kosovom i objaviti hoće li barikade biti uklonjene, dodao je Petković.