Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić kaže da Srbija nije potpisala sporazume s Ukrajinom o oružju i streljivu

Autor: Hina

29.02.2024. 16:06
Vučić kaže da Srbija nije potpisala sporazume s Ukrajinom o oružju i streljivu

Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELLSrbija nije potpisala nikakav aranžman s Ukrajinom u vezi s oružjem i streljivom, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Tirani poslije samita Ukrajina – Jugoistočna Europa. Drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Europa u Tirani domaćini su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik Albanije Edi Rama.


“Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane s predsjednikom Zelenskijem. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN-a i rezolucije UN-a, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić.


To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovori na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.
Dodatno pitanje bilo je zašto bi Srbija zadržala takav “hibridni stav” prema Ukrajini i Rusiji, te je li potpisao neke konkretne sporazume s ukrajinskim predsjednikom u vezi s oružjem ili streljivom.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je u srijedu u Tirani, na samitu s čelnicima regije, da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe te je najavio pokretanje Foruma obrambene industrije Ukrajina-Balkan.


Zemlje regije imaju razvijenu vojnu industriju, a proizvodnju streljiva imaju posebice Srbija i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio pokretanje tvornice streljiva u Hrvatskoj.


Komentirajući službeno stajalište Srbije prema Rusiji, Vučić je naglasio kako to nije “hibridna pozicija”, već “vrlo jasno stajalište slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda”.


Na pitanje novinara je li se Srbija uskladila s deklaracijom EU kojom se predsjednika Rusije Vladimira Putina smatra odgovornim za ubojstvo ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usuglašavala po tim pitanjima i da joj je važno da vodi “samostalnu politiku, nezavisnu i da procjenjuje od slučaja do slučaja”.


Radio Slobodna Europa objavio je ranije danas, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, da se Srbija nije uskladila s deklaracijom EU-a u kojoj se za smrt Navaljnog odgovornost pripisuje ruskom predsjedniku.