Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

velika britanija

Vlada otpustila ministarskog pomoćnika jer je pozvao na – primirje u Gazi

Autor: P. N.

31.10.2023. 09:21
Vlada otpustila ministarskog pomoćnika jer je pozvao na – primirje u Gazi

Foto: Screenshot/CNNMinistarski pomoćnik u Velikoj Britaniji Paul Bristow dobio je otkaz u Vladi, a laburistički zastupnik Andy McDonald je suspendiran. Krimen obojici su komentari o situaciji u Izraelu i Gazi i pozivi na – primirje. Bristow je napisao pismo premijeru Rishiju Sunaku u kojem je apelirao da bi “trajni prekid vatre spasio puno života i omogućio da pomoć stigne onima kojima je najpotrebnija”.


Downing Street je, pak, odgovorio kako takvi komentari “nisu u skladu s načelima kolektivne odgovornosti” te mu uručio otkaz.


“Vlada podržava humanitarne pauze, ali ne i potpuni prekid vatre. Izrael ima pravo braniti se”, priopćio je Sunakov ured.
Bristow je bio konzervativni zastupnik u Peterboroughu i parlamentarni privatni tajnik državne tajnice za znanost, inovacije i tehnologiju Michelle Donelan.Nakon otkaza je dao izjavu za BBC.


“Razumijem odluku premijera. I sa žaljenjem napuštam posao u kojem sam uživao. Ali sada mogu otvoreno govoriti o problemu do kojeg je mnogim mojim biračima jako stalo. Vjerujem da to mogu bolje raditi iz zadnje klupe, a ne kao dio vladinog platnog popisa”, rekao je.


Andy McDonald je, pak, suspendiran s mjesta laburističkog zastupnika, nakon što je stranka rekla da je dao “duboko uvredljive komentare u vezi s ratom između Izraela i Gaze”. On je, naime, na propalestinskom skupu upotrijebio izraz “između rijeke i mora”. Ova fraza spominje se u pjesmi čiji kritičari tvrde da poziva na uništenje Izraela.


“Nećemo stati dok ne budemo imali pravdu. Dok svi ljudi, Izraelci i Palestinci, između rijeke i mora, ne budu mogli živjeti u miru i slobodi”, glasila je njegova izjava.


Nakon što je suspendiran, dao je izjavu kako je smisao njegovih riječi tek iskrena molba za prestanak ubojstava u regiji. Fraza “od rijeke do mora”, inače, odnosi se na zemlju između rijeke Jordan i Mediterana, a pojavljuje se u pjesmi koja se čuje na propalestinskim demonstracijama.


“Temeljno pravo na život u miru, sa slobodom i samoodređenjem je ono koje se treba primjenjivati ​​na sve narode. Jedini zaključak koji se može izvući je da oni koji su donijeli ovu odluku ne vide palestinski i muslimanski život kao ono što zaslužuje ovo temeljno načelo”, stoji u priopćenju Laburističke muslimanske mreže.