Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ekstremna hladnoća

Veći dio SAD-a ima najhladnije božićne blagdane u povijesti

Autor: Hina

25.12.2022. 08:25
Veći dio SAD-a ima najhladnije božićne blagdane u povijesti

Foto: ReutersZbog naleta arktičke hladnoće koji je u subotu pogodio većinu SAD-a više od 800 tisuća ljudi ostalo je bez struje, najmanje 16 osoba poginulo je u prometnim nesrećama a tisuće su zarobljene zbog otkazanih letova.


Ekstremno niske temperature na najhladniji Badnjak u povijesti izložile su velikom pritisku energetske sustave diljem zemlje zbog velike potražnje za grijanjem i oštećenja puteva opskrbe uzrokovanih olujama.


Ti su poremećaji naglavačke okrenuli navike i planove za praznike milijuna Amerikanaca, u vrijeme godine kada se najviše putuje. Više od 2500 letova otkazano je u subotu, nakon 5000 u petak, prema sustavu za praćenje letova FlightAware.
U prometnim nesrećama uzrokovanim vremenskim nepogodama poginulo je najmanje 16 ljudi, a stotine su ostale zarobljene na zaleđenim i snijegom prekrivenim cestama, prenose mediji.


Minneapolis je bio najhladnija točka Amerike u subotu gdje je izmjeren minus 21 stupanj. Na božićno jutro najhladnije će mjesto biti Fargo u Sjevernoj Dakoti s gotovo minus 30.


Vremenske prilike ublažavat će se od utorka od zapada prema istoku Amerike, u visoravnima i središtu SAD-a, no na istočnoj obali neće zatopliti sve do četvrtka ili petka.


Ekstremni vremenski uvjeti natjerali su vlasti diljem zemlje da otvore centre za grijanje u knjižnicama i policijskim postajama kako bi zaštitile beskućnike.


Državni meteorološki zavod objavio je da je na njegovoj karti trenutnih i budućih meteoroloških opasnosti “najviše upozorenja na zimske uvjete dosad”.