Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

"NEDJELJOM U 2"

Uzinić: Papa me molio da odem kamo nisam želio – u ‘najtežu nadbiskupiju’ u Hrvatskoj

Autor: P. N.

11.06.2023. 18:08
Uzinić: Papa me molio da odem kamo nisam želio – u ‘najtežu nadbiskupiju’ u Hrvatskoj

Foto: Vedran Karuza/NLGost emisije “Nedjeljom u 2” voditelja Aleksandra Stanovića bio je nadbiskup Mate Uzinić. Govorio je o stanju u Crkvi, svećenicima optuženima za zlostavljanje djece i odnosima s državom. Gubi li Katolička Crkva ugled u društvu te što može ponuditi vjernicima u doba jačanja konzumerističkih vrijednosti, neka su od pitanja emisije, javlja HRT. Emisiju je nadbiskup Mate Uzinić otvorio temom zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. Otkrio je kada se prvi put susreo s ovom temom te kako je reagirao na sve veći broj slučajeva.


– Za to sam čuo nakon što se počelo o tome govoriti u SAD-u. Crkva je tada počela s otvaranjem oko te teme. Kasnije sam imao susret s jednim slučajem gdje sam bio posrednik u prijavljivanju onima koji su nadređeni, rekao je.


Uzinić se osvrnuo i na vlastiti skepticizam prema ovoj temi u ranijim danima. Mislio je kako je to veći problem na Zapadu.
– Iskreno, bio sam skeptičan, tome nije bilo lako vjerovati. Nisam lako mogao povjerovati da netko na taj način može zloupotrijebiti svećeničku službu. Uglavnom smo mislili da se to događa negdje drugdje. Onda smo počeli otkrivati da se to ne događa samo negdje drugdje nego i kod nas, priznao je.


Nadbiskup je rekao kako je i prije dolaska u Riječku nadbiskupiju čuo glasine o zlostavljanju.


– Ja sam glasine čuo i prije nego sam došao u Riječku nadbiskupiju. Među nama u Crkvi su svakako kružile. Nisam znao konkretne podatke. Njih sam saznao nakon preuzimanja uprave Riječke nadbiskupije, dodao je.


‘Bilo me sram dok sam to čitao’


Uzinić je rekao kako su detalji, koje je saznao čitajući priznanje optuženog svećenika, bili šokantni.


– Kada sam pročitao priznanje osobe koja je bila optužena, da se to događalo djeci od 6 do 13 godina, da je bilo 13 djece prema njegovom iskazu i način na koji on to opisuje. To je doista šokantno. To nije lako razumjeti. Sram me je bilo i dok sam čitao takve stvari, rekao je.


Nadbiskup je nakon tih saznanja odlučio kontaktirati Svetu stolicu i DORH budući da je upravo u tom trenutku preuzeo upravljanje nadbiskupijom.


– Nakon toga sam smatrao da iako je slučaj arhiviran, imam dužnost obavijestiti Svetu stolicu i pitati što mi je činiti. Predložio sam da taj slučaj publiciramo u javnost zbog samih žrtava koje možda nisu upoznate sa svim što se događalo nakon toga, nastavio je.


– Smatrao sam da Državno odvjetništvo treba biti upoznato sa svim detaljima slučaja jer u onoj prijavi koju je sam zlostavljač učinio, okolnosti nisu do kraja bile opisane. Stavljen je jedan okvir iz kojeg se moglo zaključiti da se radi o lakšem kaznenom djelu nego je ono stvarno bilo, zaključio je Uzinić.


Velika kriza u Crkvi


Na pitanje kako sebi objašnjava da ljudi iz kojih bi trebala progovarati riječ Božja zlostavljaju djecu, Uzinić je u emisiji “Nedjeljom u 2” odgovorio kako ne razumije.


– Ja to ne mogu razumjeti, Bog nam je dao slobodu. Ne može nas ograničiti u našoj slobodi jer tada bi njegovo stvaranje čovjeka kao slobodnog bića došlo u pitanje. Dakle stvorio nas je s mogućnošću da možemo birati zlo. Nije mi jasno kako netko može govoriti da služi Bogu, a zapravo činiti ono što se Bogu protivi, rekao je.


Prisjetio se Isusovih riječi, gdje je govorio o činjenju zla slabijima i nemoćnima.


– Vjerojatno je Isus bio toga svjestan. Ima jedna rečenica koja najbolje opisuje ovu situaciju. Onaj tko sablazni jednog od onih najmanjih, bilo bi mu bolje da s mlinskim kamenom bude bačen u more nego da ovo učini, kazao je.


“Crkva je želeći štititi svoj ugled štitila one koji su činili zlo”


Na euharistiji je rekao da je Crkvu pogodila napast. Otkrio je o čemu se radi.


– Govorio sam o velikoj gorčini, polazeći od tekstova koji su bili u samoj liturgiji. Radi se o tome da smo želeći štititi instituciju i one koji su njeni predstavnici, zaboravili da mi nismo institucija nego zajednica božjeg naroda u kojoj prednost imaju oni koji su najslabiji, nastavio je.


– Velika kriza Crkve je to što je Crkva, želeći štititi svoj ugled, štitila one koji su činili zlo, a nije imala sluha za one kojima je to zlo učinjeno, priznao je Uzinić.


Smatra da ta kriza, kao i svaka druga, može biti ozdravljujuća.


– Ne možemo promijeniti ono što je bilo, ali iz ovoga što je bilo, možemo naučiti graditi novu budućnost, na nov način vršiti poslanje Crkve, rekao je riječki nadbiskup.


Odluka o izlasku u javnost, poziv na djelovanje


Uzinić je govorio i o komunikaciji s javnosti. Otkrio je kako mu nije drago što se rasplakao, smatra da to nema veze s “maskulinitetom”.


– Mislim da nije to problem. Izgubio sam kontrolu nad svojim osjećajima, a to nije ugodno. U tom kontekstu kada sam to rekao, volio bih da nisam izgubio kontrolu jer to nije dobro, rekao je.


– Mi smo u obitelji inače vrlo emotivni i lako nam se dogode suze. Žao mi je što neki smatraju da je to gluma, otkrio je.


Priznao je kako su ga tekstovi u Nacionalu ubrzali u donošenju ovakve odluke.


– Da to je točno. Govorio sam da bi ovaj slučaj obavezno trebalo iznijeti u javnost jer se potiho o tome svakako nagađalo. Glasine su rušile ugled onih svećenika koji to nisu zaslužili, rekao je.


Nadbiskup je dodao kako su biskupi dali svoj pristanak o provođenju istražnih radnji. Moj stav je da kao Biskupska konferencija moramo istražiti sve slučajeve u Hrvatskoj. Bit ću ustrajan u tome. Biskupi su dali svoj pristanak da se naprave određene istražne radnje i nakon toga bismo izašli sa svim podacima do kojih smo došli, kazao je za HRT.


Kritizirao je Nacional zbog određenih odluka kada je u pitanju pisanje tekstova.


– Smatram da bi bilo nerazborito da sam stao i čekao i reaktivno odgovarao na ono što je Nacional pisao. Mnoge informacije koje je Nacional iznio su istinite, međutim postoje mnoge informacije koje nisu istinite. Ima puno nagađanja, neistina i poluistina, zaključio je.


Otpor unutar Crkve, komunikacija sa Svetom stolicom


Uzinić je pozvao sve one koji žele da javno izađu s kritikama ili pohvalama.


– Volio bih da moje kolege izađu javno i s kritikama i pohvalama. Neki se ne slažu s mojom metodom. Smatraju da sam ostavio na cjedilu vlastite svećenike, da ih ne štitim, da ne stojim iza njih. Ovdje se radi o pojedincima. Izlaženje sa svim je zaštita žrtava i poruka žrtvama da riječka crkva njih želi staviti u središte, rekao je.


Otkrio je kako postoji dio biskupa koji smatra da ovakav način borbe s problemima nije ispravan.


– Neki biskupi smatraju da ovakav način izlaženja u medije nije pravi način za suočavanje s tim pitanjem. Misle da sam se želio dodvoriti medijima jer želim sebe eksponirati, kazao je Uzinić.


“Došao sam jer sam znao”


Na pitanje bi li došao u Rijeku da je znao kako će ga ovo dočekati, odgovorio je da je došao baš zato što je znao.


– Došao sam baš zato što sam znao. Kada sam trebao prihvatiti službu u Rijeci, poslao sam Papi pismo u kojemu sam objasnio razloge zašto smatram da ta služba nije za mene. Prvo su bili moji osobni razlozi, a drugi su bili razlozi Dubrovačke biskupije i treće, to su bili izazovi Riječke nadbiskupije, rekao je.


Uzinić je otkrio što mu je Papa odgovorio te kako ga je uputio u daljnje djelovanje.


– Na moju zamolbu da mi ne povjerava tu službu, Papa je preko prefekta kongregacije za biskupe odgovorio da razumije da ne želim, ali da me moli da se prepustim ići onamo kamo ne želim. U smislu onoga što je Isus govorio Petru kada ga je tri puta pitao ljubiš li me, otkrio je.


– U toj situaciji mi je rečeno da je to najteža nadbiskupija u Hrvatskoj. To je razlog zašto sam došao u Riječku nadbiskupiju, istaknuo je Uzinić.