Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

humanitarna katastrofa

UNICEF: ‘U Gazi svaki dan strada 400 djece’

Autor: Hina

02.11.2023. 09:14
UNICEF: ‘U Gazi svaki dan strada 400 djece’

Foto: ReutersNa području Gaze rano jutros odjekuju nove eksplozije – pokazao je to prijenos uživo kamere novinske agencije AFP. Detonacije su počele malo iza tri sata ujutro po lokalnom vremenu, a izraelska strana još nije dala svoj komentar. UNICEF je još jednom pozvao na trenutni humanitarni prekid vatre, objavivši kako od početka izraelske odmazde u Gazi dnevno gine ili biva ranjeno najmanje četiri stotine djece.


Dosad ih je ubijeno preko 3.500, dok ih je u 25 dana kontinuiranog bombardiranja ranjeno još preko 6.800.


“Ovo ne može postati novo normalno. Djeca su već previše toga pretrpjela. Ubijanje i zarobljavanje djece mora prestati. Ona nisu meta”, stoji u priopćenju koje je objavljeno nakon drugog uzastopnog dana smrtonosnih izraelskih zračnih napada na izbjeglički kamp Jabalya u sjevernom pojasu Gaze.


Prizori pokolja
“Prizori pokolja koji dolaze iz kampa Jabaliya u Pojasu Gaze su užasni. UNICEF ponavlja svoj hitan poziv svim stranama u sukobu na trenutni humanitarni prekid vatre, kako bi se osigurala zaštita sve djece i siguran i neometan humanitarni pristup humanitarnoj pomoći “, dodaje se, uz napomenu da su izbjeglički kampovi zaštićeni međunarodnim pravom i da strane u sukobu imaju obavezu štititi civile od napada.


Izraelska vojska, pak, priopćila je da je ciljala i ubila nekoliko militanata Hamasa u kampu i tvrdi da čini sve što može kako bi smanjila civilne žrtve. Hamas je oštro zanijekao prisutnost jednog od svojih zapovjednika u kampu.


Izrael je, podsjetimo, jučer drugi put u dva dana bombardirao gusto naseljen izbjeglički kamp Jabalya u sjevernom pojasu Gaze. Više zemalja upozorilo je na ratne zločine i osudilo izraelsku ofenzivu u opkoljenoj enklavi. Masivni drugi udar na Jabalyu prouzročio je daljnju katastrofalnu štetu, uništivši nekoliko zgrada u četvrti Falluja u kojoj se nalazi kamp, ​​dok video s mjesta prikazuje duboki krater i ljude koji kopaju po ruševinama u potrazi za tijelima.


Stigle su i satelitske snimke koje pokazuju razaranja u izbjegličkom kampu.


Reuters


Civilna obrana u Gazi koju vodi Hamas opisala je zračni napad na kamp u srijedu kao “drugi masakr”. Prema riječima dr. Atefa Al Kahlouta, ravnatelja indonezijske bolnice u Gazi, u udaru je poginulo najmanje 80 ljudi, a stotine su ozlijeđene. Iz ruševina se vadi još tijela, a većina žrtava su žene i djeca, rekao je za CNN.


Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je napad u srijedu bio usmjeren na zapovjedni i kontrolni kompleks Hamasa i da su “eliminirani” Hamasovi teroristi “na temelju preciznih obavještajnih podataka”. Udar je uslijedio dan nakon što su izraelski zrakoplovi u utorak pogodili kamp, ​​ubivši stotine ljudi.


Ured UN-a za ljudska prava priopćio je da bi napadi na Jabalyu, najveći izbjeglički kamp u Gazi, “mogli predstavljati ratne zločine s obzirom na veliki broj civilnih žrtava i razmjere razaranja”.


Preko 20.000 ranjenika


Više od 20.000 ranjenika i dalje je u pojasu Gaze, objavili su Liječnici bez granica (MSF), unatoč prvim evakuacijama palestinskih pacijenata, stranaca i osoba s dvojnim državljanstvom u Egipat u srijedu.


“Više od 20.000 ranjenika ostaje u Gazi, gdje im je ograničen pristup zdravstvenoj skrbi zbog blokade i neprestanih bombardiranja” izraelske vojske, ističe se u srijedu u priopćenju te humanitarne organizacije.


MSF, koji dodaje da su 22 njegova međunarodna zaposlenika napustila Gazu preko graničnog prijelaza Rafaha, zatražio je evakuaciju većeg broj ljudi s palestinskog teritorija.


“Onima koji žele otići iz Gaze mora se omogućiti da to učine bez čekanja i bez uskrate prava na kasniji povratak u Gazu”, ocijenio je MSF koji poziva na “trenutni prekid vatre”.


Po riječima egipatskog dužnosnika, 76 palestinskih ranjenika i 335 stranaca i osoba s dvojnim državljanstvom napustili su Gazu u srijedu, u prvoj operaciji evakuacije od početka rata Hamasa i Izraela 7. listopada.


UN i nevladine organizacije upozoravaju na katastrofalnu humanitarnu situaciju na malom palestinskom teritoriju s 2,4 milijuna stanovnika.