Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Za svaki slučaj...

Unatoč službenoj valuti, Nijemci čuvaju još 12,3 milijardi njemačkih maraka

Autor: Hina

16.12.2022. 12:58
Unatoč službenoj valuti, Nijemci čuvaju još 12,3 milijardi njemačkih maraka

Foto: ReutersGrađani Njemačke, i 21 godinu nakon uvođenja eura, drže pohranjeno njemačkih maraka u vrijednosti od 12,3 milijardi maraka, objavila je u petak Njemačka središnja banka.


„Njemačka je jedna od šest zemalja u zoni eura koje neograničeno mijenjaju kako novčanice tako i kovanice stare valute u euro“, rekao je Johannes Beermann iz Njemačke središnje banke (Deutsche Bundesbank).


On je rekao da se volumen zamijenjenih maraka u eure u ovoj godini povećao, što se povezuje s činjenicom da su podružnice središnje banke tijekom pandemije bile zatvorene za promet s klijentima.
Krajem studenog količina novčanica i kovanica njemačkih maraka koja se još uvijek nalazi kod građana procijenjena je na 12,3 milijardi maraka, odnosno 6,29 milijardi eura.


Njemačka je uvela euro kao platežno sredstvo 1. siječnja 2002.


Mediji uvijek iznova svjedoče i o spektakularnim nalazima njemačkih maraka. Nedavno je jedan građanin, naslijedivši svog oca, u njegovim vrtnim patuljcima pronašao kovanice stare valute u vrijednosti od 26 eura. Mnogo više (637.000 maraka) je u zaboravljenom sefu obiteljske tvrtke pronašao jedan bračni par iz Manza.


Stručnjaci procjenjuju da se veliki dio nepromijenjenih maraka još uvijek nalazi u inozemstvu.


Njemačka središnja banka će u siječnju i veljači, nakon uvođenja eura 1. siječnja u Hrvatskoj, nastaviti zamjenjivati kune u eure.