Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Želi se protuofenziva

Ukrajinski i američki šefovi obrane videovezom raspravljali o vojnoj pomoći za Kijev

Autor: Hina

18.03.2023. 13:10
Ukrajinski i američki šefovi obrane videovezom raspravljali o vojnoj pomoći za Kijev

Foto: ReutersTrojica najviših američkih sigurnosnih dužnosnika razgovarali su videovezom sa svojim ukrajinskim kolegama o vojnoj pomoći za Kijev, rekao je u subotu šef stožera ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.


“Raspravljali smo o daljnjem slanju potrebne pomoći za našu zemlju, osobito vozila, oružja i streljiva”, napisao je Andrij Jernak na komunikacijskoj platformi Telegram.


Jernak je kazao da su on, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij i nekoliko drugih viših zapovjednika i dužnosnika prisustvovali sastanku.
Američki ministar obrane Lloyd Austin, načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan predstavljali su američku stranu.


Jernak nije rekao pojedinosti o ukrajinskim zahtjevima.


Dužnosnici su se sastali u vrijeme kada Kijev nastoji od svojih zapadnih saveznika, od kojih su Sjedinjene Države najznačajnije, dobiti dovoljno oružja kako bi započeo protuofenzivu i pokušao pod svoju kontrolu vratiti teritorij, koji je Moskva zauzela prošle godine.


Jernak je dodao da se Zelenskij pridružio sastanku na kraju kako bi podijelio svoje viđenje oslobađanja ukrajinskih teritorija, koje je okupirala Rusija od početka njene invazije prije gotovo 13 mjeseci.


“Potanko smo izvijestili naše saveznike o trenutnoj situaciji na bojišnici, borbenim operacijama u najtežim područjima i o najhitnijim potrebama ukrajinske vojske”, kazao je Jernak.


Ukrajinske snage su u petak nastavile odbijati ruske napade na razrušeni grad Bahmut, središnju točku osmomjesečnih ruskih pokušaja da ostvare napredak kroz industrijsku pokrajinu Doneck na istoku Ukrajine.