Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NESTANAK STRUJE

Ukrajinci pate u mraku i na hladnoći

Autor: Hina

24.11.2022. 07:52
Ukrajinci pate u mraku i na hladnoći

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da nešto poduzme protiv Rusije zbog napada na civilnu insfrastrukturu koji su ponovno ukrajinske gradove ostavili bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće.


Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da zatvore nukelarne i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.


“Samo danas, u jednome danu pogođeni smo sa 70 raketa. To je ruska formula za teror. I to sve na našu energetsku infrastrukturu, bolnice, škole, transport, naselja, sve je gađano”, rekao je Zelenskij u video obraćanju Vijeću sigurnosti.
Ukrajina očekuje “vrlo oštru reakciju” svijeta na zračne napade, dodao je. Vijeće vjerojatno neće poduzeti ništa, budući da je Rusija članica s pravom veta.


Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija požalio se da video obraćanje Zelenskog nije u skladu s pravilima vijeća i odbacio “bezobzirne prijetnje i ultimatume” Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika.


Nebenzija je ustvrdio da su štetu na infrastrukturi izazvale ukrajinske protuzračne rakete kojima su gađani ruski projektili i pozvao zapad da prestane naoružavati Kijev protuzračnim sustavima.


Kijev je u srijedu bio jedna od glavnih meta. “Danas smo imali tri pogođene višekatnice. Nažalost, poginulo je desetero ljudi”, izjavio je ministar unutarnjih posloa Denis Monastirski.


Cijela kijevska regija, u kojoj živi tri milijuna ljudi, ostala je bez struje i vode, rekao je guverner.


Veći dio Ukrajine imao je iste probleme, a neka područja uvela su redukcije kako bi sačuvala rezerve energije.