Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

duga čekanja brodova

Ukrajina traži brže inspekcije brodova unutar žitne inicijative

Autor: Hina

04.01.2023. 17:00
Ukrajina traži brže inspekcije brodova unutar žitne inicijative

Foto: ReutersNapori Ukrajine da poveća izvoz žitarica usmjereni su na osiguranje bržih inspekcija brodova, a ne na uključivanje više luka u žitnu inicijativu s Rusijom, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik.


Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, ali proizvodnja i izvoz su pali otkako ju je Rusija napala prošle veljače i počela blokirati njezine morske luke.


Tri vodeće ukrajinske crnomorske luke deblokirane su u srpnju dogovorom Moskve i Kijeva uz posredništvo Ujedinjenih naroda i Turske. Prema tom dogovoru, sve brodove pregledavaju zajednički timovi na Bosporu.
Kijev optužuje Moskvu da presporo provodi inspekcije, što uzrokuje višetjedna kašnjenja brodova i smanjenje isporuke ukrajinskog žita na inozemna tržišta. Rusija niječe da usporava proces.


“Ukrajina je usredotočena na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka”, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.


“Zašto otvarati luku Mikolajiv ako s trenutnom stopom izvoza možemo zatvoriti polovicu luka Odese koje su već otvorene?”, rekao je dužnosnik o luci koja nije dio žitne inicijative.


Ukrajina je izvezla oko sedam milijuna tona poljoprivrednih proizvoda u rujnu i listopadu, šest milijuna u studenom, dok su isporuke u prosincu pale na četiri milijuna.


Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je u utorak da se trenutačno ne očekuje dolazak novih brodova u Ukrajinu na utovar. Ministarstvo je navelo da 94 plovila čekaju inspekciju na Bosporu – 69 praznih plovila za utovar i 25 utovarenih.


Plovila prosječno čekaju više od mjesec dana, tvrdi ministarstvo.