Utorak, 20. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

posljedica rata

Ukrajina pretrpjela najveći gospodarski pad od stjecanja neovisnosti

Autor: Hina

05.01.2023. 16:39
Ukrajina pretrpjela najveći gospodarski pad od stjecanja neovisnosti

Foto: ReutersUkrajina je prošle godine pretrpjela najsnažniji gospodarski pad u više od tri desetljeća zbog ruske invazije, ali je naglasila da su inozemna pomoć i “neslomljiv duh” ukrajinskog naroda pomogli spriječiti još gori scenarij.


Preliminarni podaci ministarstva gospodarstva u četvrtak pokazuju pad bruto domaćeg proizvoda od 30,4 posto u prošloj godini, a ekonomski analitičari kažu da su rizici i neizvjesnost i dalje visoki, osobito ako Rusija nastavi s napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini.


Ministrica gospodarstva Julija Sviridenko rekla je da je to najveći pad BDP-a od stjecanja ukrajinske neovisnosti od Sovjetskog Saveza 1991., ali je navela da je manji od očekivanog.
“Ukrajinsko gospodarstvo pretrpjelo je u 2022. godini najveće gubitke i štete u cijeloj povijesti neovisnosti, koje mu je nanijela Ruska Federacija”, priopćila je Sviridenko, prva potpredsjednica vlade.


“Uspjesi ukrajinskih obrambenih snaga na prvim crtama bojišnice, koordinirani rad vlade i poduzeća, neslomljiv duh stanovništva i brzina obnove oštećenih jedinica kritične infrastrukture, kao i sustavna financijska potpora međunarodnih donatora omogućili su nam da zadržimo napredak na gospodarskom frontu i nastavimo naš put prema pobjedi”, dodala je.


Rat u Ukrajini prouzročio je smrt i razaranje, protjerao milijune Ukrajinaca, poremetio poljoprivredu, ograničio pristup crnomorskim lukama koje su ključne za izvoz žitarica i metala te povećao potrošnju na obranu.


Ukrajina je vodeći svjetski proizvođač i izvoznik žitarica. Iako je izvoz žitarica naglo pao nakon ruske invazije, opet je činio najveći dio izvoza u 2022. Gospodarski pad Ukrajine usporio je posljednjih mjeseci 2022. godine nakon ruskog povlačenja iz područja južne Ukrajine, uključujući iz regije Herson.


Međunarodna pomoć ostaje ključna za financijsku stabilnost i gospodarstvo Ukrajine. Vladini dužnosnici rekli su da je Ukrajina primila oko 31 milijardu dolara bespovratnih sredstava i zajmova prošle godine. Proračunski deficit Ukrajine u 2023. planiran je na 38 milijardi dolara, a vlada ga planira pokriti stranom pomoći.