Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RAT

Ukrajina odbila više ruskih napada dronovima, bjesni bitka za Bahmut

Autor: Hina

04.04.2023. 12:27
Ukrajina odbila više ruskih napada dronovima, bjesni bitka za Bahmut

Foto: ReutersUkrajina je odbila više ruskih napada dronovima preko noći, navele su zračne snage u Kijevu, dok se nastavlja bitka za grad Bahmut.


Zabilježeno je ukupno 17 napada iranskim “kamikaza dronovima” tipa Šahed 136, a oboreno je 14 dronova, objavile su oružane snage u Kijevu u utorak ujutro.


Izvješća o eksplozijama stigla su iz lučkog grada Odese na Crnom moru. Vlasti su izvijestile o uništenju infrastrukture, što uključuje jednu tvrtku. Prema ukrajinskoj vojsci, odbijeno je gotovo 70 napada, uključujući raketne i topničke napade.
Žarišna točka ostaje regija Bahmut u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, rekli su u Kijevu, dok se nastavlja bitka za strateški važan grad Bahmut.


Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojske Wagner, ranije je izjavio da je zauzeto administrativno središte i da je grad “legalno” osvojen. Vodstvo Kijeva odbacilo je te navode.


No stručnjaci američkog Instituta za ratne studije (ISW) podržali su Prigožinovu tvrdnju nakon analize fotografija. Prema think tanku, Wagnerove snage napreduju u središtu Bahmuta uz potporu regularnih jedinica ruskih oružanih snaga.


Bakhmut je poprište borbi o kraja ljeta. Borbe su se ove godine pretvorile u najkrvaviju bitku sveobuhvatne ruske invazije koja traje više od godinu dana.


Grad je glavni dio obrambene linije uspostavljene između gradova Siversk i Bahmut u regiji Doneck nakon ruskog osvajanja Sjeverodonecka i Lisičanska.


Ako grad padne, otvorit će se put ruskim vojnicima prema većim gradovima Slovjansku i Kramatorsku, što bi približilo Ruse prema cilju potpunog osvajanja regije Doneck. Rusija planira povećati broj plaćeničkih snaga za rat protiv Ukrajine, tvrde britanske obavještajne službe.


Namjerava zamijeniti Wagnerovu skupinu u njezinoj “značajnoj borbenoj ulozi u Ukrajini”, objavilo je u utorak ministarstvo obrane u Londonu.


Naveli su da rusko vojno vodstvo želi privatnu vojsku koju može bolje kontrolirati zbog “svađe visokog profila” između ministarstva obrane i Wagnera.


“No nijedna druga poznata ruska (privatna vojna tvrtka) trenutačno se ne približava Wagnerovoj veličini ili borbenoj moći”, dodaje se.


Rusija smatra korištenje privatnih plaćeničkih skupina u Ukrajini korisnim, dodalo je britansko ministarstvo obrane. Bolje su plaćeni i učinkovitiji od obične vojske. Osim toga, rusko vodstvo vjerojatno ima dojam da bi društvo radije toleriralo gubitke privatnih snaga nego redovnih vojnika, navode.


Britansko ministarstvo obrane objavljuje dnevna izvješća od početka invazije na temelju informacija svojih obavještajnih službi. Moskva izvješća smatra dezinformacijama.