Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ubojstvo Georga Floyda

Uhićeni prosvjednici protiv rasizma u Americi, koji su tužili policiju, dobit će preko 20 tisuća dolara odštete

Autor: Hina

01.03.2023. 20:57
Uhićeni prosvjednici protiv rasizma u Americi, koji su tužili policiju, dobit će preko 20 tisuća dolara odštete

Foto: iStockGradske vlasti New Yorka pristale su platiti milijunsku odštetu prosvjednicima koji su tužili policiju za pregrubo postupanje na prosvjedima protiv rasizma u lipnju 2020., nakon ubojstva Georgea Floyda.


Prema nagodbi, svaki od 300 prosvjednika uhićenih u Mott Havenu, četvrti Bronxa primit će 21.500 dolara ako tu odluku odobri savezni sudac.


Zasada nije točno utvrđeno koliko će se novca na kraju morati izdvojiti iz gradske blagajne, s obzirom da su neki odlučili dići provatne tužbe, no svota bi se mogla popeti do sedam milijuna dolara.
Nakon što je policija u Minneapolisu u svibnju 2020. zaustavila nenaoružanog crnca i prikovala na tlo, a devet minuta nakon što mu je policajac klečao na vratu, 46-godišnji George Floyd je preminuo, što je izazvalo val prosvjeda diljem zemlje.


Prosvjedi su 4. lipnja izbili i u New Yorku, a prema skupnoj tužbi podnesenoj kasnije 2020. njujorška policija je, kako se tvrdi, miroljubive prosvjednike sabila u gomilu i potom provela masovna uhićenja te prema nekim prosvjednicima primjenila silu koristeći se policijskim palicama i ‘pepper’ sprejeve.


Njujorška policija je priopćila da je prosvjed organiziran u “izazovnim vremenima”, usred pandemije covida-19 i restrikcijskih mjera te da je pokušala balansirati između prava na prosvjed i zdravstvenih mjera koje su bile na snazi.


Povjerenstvo za civilni nador policije izdalo je u prosincu 2020. izvješće po kojem je policija koristila silu, uključujući “sabiranje”, a da nije radila razliku između miroljubivih prosjednika i nasilnika, čime je pridonijela jačanju napetosti između demonstranata i policijskih službenika.


U sudskim nagodbama nakon tužbi zbog policijskog postupanja, New York je 2022. isplatio 121 milijun dolara, najviše u posljednjih pet godina.