Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

jačanje vlasti predsjednika

U Tunisu počeli parlamentarni izbori uz bojkot oporbe

Autor: Hina

17.12.2022. 10:26
U Tunisu počeli parlamentarni izbori uz bojkot oporbe

Foto: ReutersU Tunisu su u subotu otvorena birališta na parlamentarnim izborima koji će ojačati vlast predsjednika Kaisa Saida, a koju njegovi protivnici osuđuju kao marš prema autokratskoj vladavini u zemlji koja se riješila diktature 2011.


Izbori koji se održavaju 12 godina nakon što se prodavač povrća Mohamed Buazizi zapalio u prosvjedu koji je pokrenuo Arapsko proljeće, bojkotiraju političke stranke koje optužuju Saida za organiziranje državnog udara.


Birači će birati parlament koji je uvelike oslabljen novim ustavom, odobrenim s niskim odazivom na srpanjskom referendumu koji je osmislio Said kako bi se Tunis vratio prema predsjedničkom sustavu.
Nedžib Čebi, čelnik koalicije protiv Saida uključujući Enadu, označio je izbore “mrtvorođenom farsom”. Said je raspustio prethodni parlament prošle godine, okruživši zakonodavno tijelo tenkovima i preuzevši gotovo potpunu vlast.


Čini se da je glasanje pobudilo malo interesa među stanovništvom iscrpljenim političkom disfunkcionalnošću i borbom s gospodarskim teškoćama. Glasanje se održava od 8 do 18 sati po lokalnom vremenu.


Said, bivši profesor prava koji je bio politički neovisan kad je izabran za predsjednika 2019., opisao je izbore kao dio plana za okončanje kaosa i korupcije koji su, kako kaže, pogodili Tunis pod prijašnjim sustavom.


Njegovi protivnici, uključujući islamističku stranku Enadu, u međuvremenu ga optužuju za državni udar. Oni su odbacili izborni listić zajedno sa svim drugim predsjednikovim potezima od prošlog ljeta, kada je raspustio parlament i počeo vladati dekretima.


Izbori se održavaju u kontekstu ekonomske krize koja potiče siromaštvo, zbog čega mnogi pokušavaju krenuti na opasno putovanje u Europu brodovima krijumčara. Uz odsutnost glavnih stranaka, ukupno 1.058 kandidata – od kojih je samo 120 žena – natječe se za 161 mjesto.


Za 10 od njih – sedam u Tunisu i tri o kojima su odlučivali glasači u inozemstvu – postoji samo jedan kandidat. Za daljnjih sedam mjesta za koja su odlučili birači u inozemstvu uopće nema kandidata.