ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

EU ŠALJE KRITIKE

U Srbiji se pokreće program Russia Today na srpskom jeziku

Autor:

14.11.2022. 15:47
U Srbiji se pokreće program Russia Today na srpskom jeziku

Foto: ReutersPovratak ruske propagande u Srbiju suprotan je opredjeljenju o usklađivanju s politikom Europske unije, poručio je u ponedjeljak izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik u povodu najava o pokretanju programa ruske televizije Russia Today (RT) na srpskom jeziku.


“Djela govore više od riječi. Vidjeti kako se ruska propaganda grandiozno vraća u Srbiju kroz pokretanje Russia Today u suprotnosti je s opredijeljenošću Srbije da radi na usklađivanju s vanjskom politikom EU-a”, objavio je slovački europarlamentarac na Twitteru.


Portal Sputnjik objavio je u nedjelju da će ruska državna televizija Russia Today na srpskom jeziku uskoro početi s radom, a da će glavna urednica biti Jelena Milinčić, kćerka urednice ruskog portala Sputnjik Ljubinke Milinčić.
Zemlja koja ozbiljno želi pristupiti Uniji “ne bi trebalo biti Kremlju centar dezinformacija”, ocijenio je Bilčik.


Emitiranje ruskih državnih medija RT i Sputnjik je, odlukom Vijeća Europe iz svibnja ove godine, obustavljeno na teritoriju cijele Unije. Ocjena Bruxellesa je da su ti mediji važni instrumenti u „poticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine, a istodobno i izravna prijetnja javnom redu i sigurnosti unutar EU-a.


Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je ranije danas da sve države zapadnog Balkana trebaju uskladiti svoje vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i uvesti sankcije Rusiji


“Očekujemo od svih zemalja zapadnog Balkana da usklade svoje vanjske politike s onom Europske unije i uvedu sankcije Rusiji”, izjavio je Grlić Radman uoči sastanka šefova diplomacija država članica Unije.


Od zemalja zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji i odbija se uskladiti s vanjskom politikom EU-a, objašnjavajući svoje stajalište zaštitom državnih i nacionalnih interesa, dok u vrijeme energetske krize ima osiguranu opskrbu ruskim plinom i nastoji sačuvati dobre političke i gospodarske odnose s Moskvom.