Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

UKRAJINA

U oslobođenom Hersonu policija razminira i istražuje ruske zločine

Autor: Hina

13.11.2022. 08:43
U oslobođenom Hersonu policija razminira i istražuje ruske zločine

Foto: ReutersPolicija je u subotu, dan pošto su ukrajinske snage ušle u Herson, počela operaciju razminiranja i dokumentiranja zločina koji se pripisuju Moskvi, u velikom gradu na jugu zemlje, kojega je gubitak velik poraz za Kremlj.


Duž ceste stanovnici su u subotu cvijećem i poljupcima pozdravljali ukrajinske vojnike koji su ulazili u Herson kako bi preuzeli kontrolu nad desnom obalom Dnjipra nakon zapanjujućeg ruskog povlačenja, javlja Reuters.


Policija je uspostavljala kontrolne točke i počela tragati za minama koje su ostavile ruske postrojbe, javlja britanska agencija. Gradonačelnik je rekao da je humanitarno stanje u gradu “teško” zbog nestašice vode, lijekova i kruha dok su stanovnici pozdravljali oslobođenje koje je predsjednik Volodimir Zelenski u petak nazvao “povijesnim danom”.
Kijev drži da je Zapad na putu “zajedničke pobjede” nad Rusijom, nakon oslobađanja Hersona, gdje je u petak odjekivala ukrajinska državna himna nakon povlačenja ruske vojske.


Herson, koji je Moskva anektirala krajem rujna, bio je prvi veliki grad koji su Rusi zauzeli nakon početka invazije krajem veljače. Na fotografijama koje su objavile oružane snage Kijeva, u daljini, u polutami vide se Ukrajinci koji plešu u krug oko vatre, u ritmu “Červone kaljine”, domoljubne pjesme.


Nakon osmomjesečne okupacije ruskih snaga, u Hersonu se opet mogu gledati programi državne televizije. Tamošnja energetska tvrtka priopćila je da radi na ponovnoj uspostavi opskrbe strujom.


“Veoma je mali broj ljudi vjerovao da će Ukrajina opstati”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, na rubu summita zemalja jugoistočne Azije u Phnom Penhu.


“Samo zajedničkim snagama možemo pobijediti i otjerati Rusiju iz Ukrajine. Na dobrom smo putu”, rekao je u subotu Kuleba, “a naša pobjeda bit će pobjeda svih nas”.


Na video snimci koju je ukrajinski predsjednik objavio na Telegramu, a za koju je rečeno da je napravljena u Hersonu, vide se ukrajinski vojnici koji kažu da su iz “28. brigade” i koje pljeskom pozdravlja mnoštvo što izvikuje “V-C-U”, što je kratica za ukrajinske oružane snage.


“Izvanredna pobjeda”


Dvjestotinjak policajaca raspoređeno je u Hersonu kako bi podizali kontrolne točke i dokumentirali “zločine ruskog okupatora”, rekao je u priopćenju ravnatelj policije Ihor Kljimenko.


Potonji je uz to upozorio stanovnike grada na mine koje su ruske snage posijale za sobom, pozivajući ih da se “kreću oprezno”. Kljimenko je rekao da je policajac ranjen tijekom razminiranja zgrade u Hersonu. Žena i dvoje djece ranjeni su u eksploziji blizu njihova automobila u selu Milove, u okolici Hersona, izvijestila je policija.


Rusko povlačenje u petak treće je veliko povlačenje od početka invazije 24. veljače, jer je Rusija u proljeće odustala od Kijeva nakon snažnog otpora Ukrajinaca, nakon čega je u rujnu potisnuta iz gotovo čitave Harkivske oblasti, na sjeveroistoku zemlje.


Ukrajina je ta koja odlučuje 


Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju bilo kakvih pregovora s Rusijom, rekao je Blinken na sastanku s Kulebom.


“Državni tajnik (Blinken) ponovio je da će vrijeme i sadržaj bilo kakvog okvira za pregovore biti odluka Ukrajine”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.


Dnevni list The Washington Post izvijestio je prošli tjedan da administracija predsjednika Joea Bidena privatno ohrabruje ukrajinsko vodstvo da počne pregovorati s Rusijom i odustane od deklaracije da že s pregovore početi tek kada ruski predsjednik Vladimir Putin ode s vlasti.


Američki list pozvao se na neimenovani izvor upućen u razgovore koji je rekao da američki dužnosnici ne pritišću Ukrajinu da sjedne za pregovarački stol, već je riječ o pokušaju da se izbjegnu duge godine rata.


U petak navečer na poznatom trgu Majdanu u Kijevu, stanovnici Hersona koji su prije nekoliko mjeseci izbjegli u glavni grad, razdragani su dočekali vijest. Ranije u petak rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je završilo “premještaj” svojih postrojba s desne obale Dnjipra, na kojoj je Herson, na lijevu, tvrdeći da nisu imali nikakvih gubitaka i da nisu ostavljali vojnu opremu.


Moskva kaže da se “više od 30.000 ruskih vojnika” i “gotovo 5.000 komada oružja i vozila povuklo” sa zapadne obale Dnjipra. Ovo povlačenje je ipak poniženje za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je krajem rujna anektirao četiri ukrajinske oblasti, među njima Hersonsku.