Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

u mjestu Gotovuša

U napadu ranjena dvojica Srba na Kosovu, Brnabić i Kurti osudili napad

Autor: Hina

06.01.2023. 21:21
U napadu ranjena dvojica Srba na Kosovu, Brnabić i Kurti osudili napad

Foto: PexelsDvojica Srba ozlijeđeni su u petak na jugu Kosova kada je na njih pucano iz automobila u pokretu koji je navodno vozio lokalni Albanac, što je doživjelo “najoštrije osude” i iz Beograda i iz Prištine.


Ured Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju priopćio je, nakon medijskih izvješća o napadu, da su Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u petak u mjestu Gotovuša kod Štrpca kada je na njih, “bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac”.


Kosovska policija priopćila je kasnije da je napadač identificiran kao A.K. (33) i uhićen, dok Beograd traži i očekuje reagiranje međunarodne zajednice.
Revoltirani Srbi su u znak prosvjeda blokirali cestu, tvrdeći da je na mladiće pucao Albanac dok su nosili badnjak, hrastovu granu koja se tradicionalno pali na Badnjak uoči pravoslavnog Božića, simbolizirajući vatru iz Betlehemske spilje.


Napad su osudili premijeri Srbije i Kosova Ana Brnabić i Albin Kurti.


Brnabić je na svom osobnom Twitter računu ocijenila da se “sustavno nasilje stalno podcjenjuje”, a “ekstremizam se brzo širi” od kosovskog vodstva “na šire društvo i zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih”.


Poruku je objavila uz hashtag #Kosovo* i Posljednji geto u Europi (#LastEuropeanGhetto).


“Ni za pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu sigurni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reagira i privede krivce pravdi”, navela je Brnabić.


Kurti je na Facebooku, osuđujući napad potvrdio da je napadač uhićen.


“Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu“, napisao je Kurti, navodeći da je “duboko zabrinut zbog njihovih ozljeda” i da im želi brz oporavak.


Kurti je, potvrdivši da je kosovska policija uhitila osumnjičenog za napad, naglasio kako se on “bez sumnje mora suočiti s pravosudnim institucijama, te da će istraga biti nastavljena dok se ne razjasne sve okolnosti čina koji je neprihvatljiv i za svaku osudu”.


Napetosti koje su na sjeveru Kosova trajale tijekom prosinca uz blokade cesta okončane su potkraj godine, a u prvoj polovici siječnja u Beogradu i Prištini očekuju se novi posjeti dužnosnika SAD-a, EU-a, te izaslanici Francuske i Njemačke, u pokušaju da dvije strane potaknu na postizanje trajnog sporazuma o normalizaciji odnosa.