Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

RAT U UKRAJINI

U Moskvi počelo veliko čišćenje unutar tajnih službi

Autor: Hina

20.04.2023. 09:08
U Moskvi počelo veliko čišćenje unutar tajnih službi

Foto: Ilustrativna fotografija - ReutersNa temelju strogo povjerljivih dokumenata koji su nedavno iscurili iz Pentagona nagađa se kako bi velika ofenziva ukrajinskih snaga trebala početi zadnjeg dana travnja. Kodni naziv akcije je “Udarac feniksa”, a cilj joj je presjeći kopnenu vezu Rusije i Krima.


Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u novom dnevnom izvješću tezu kako su protuofenzivne akcije Ukrajinaca već – počele. Pritom se pozivaju na izjavu zamjenice ukrajinskog ministra obrane Hanne Maliar, koja je to jučer dala naznačiti, uz tvrdnju kako se iz preventivnih razloga pravi datum protuofenzive nikad neće objaviti.


Ponovila je kako ukrajinske snage za cilj imaju osloboditi cjelokupni teritorij zemlje, te kako će protuofenzivne akcije, s obzirom na složenu prirodu bojišnice, biti i ofenzivne i obrambene prirode.
ISW piše i kako ruska savezna služba sigurnosti (FSB) provodi opsežnu reviziju domaćih sigurnosnih organa. Ruski državni list TASS izvijestio je da FSB i Glavna uprava službe sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova provode masovne provjere u Upravi za unutarnje poslove Središnjeg okruga Moskve i nekoliko policijskih ureda moskovskog okruga. U pitanju je, navodi se, curenje podataka iz ruskih snaga.


Drugi ruski izvor navodi kako su neki policajci već pritvoreni pod sumnjom da su odavali informacije Ukrajincima.


Ruske snage, nastavljaju analitičari ISW-a, nastavljaju koristiti iranske bespilotne letjelice Shahed i druge sustave manje preciznosti kako bi nadomjestili manjak preciznijih projektila. Navode kako su u noći s utorka na srijedu Rusi s Azovskog mora ispalili 12 dronova na južnu Ukrajinu. Od toga je 10 projektila oboreno.