Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

pandemija

U Kini zaraženo 80 posto ljudi, drugi val covida malo vjerojatan

Autor: Hina

21.01.2023. 13:52
U Kini zaraženo 80 posto ljudi, drugi val covida malo vjerojatan

Foto: ReutersMogućnost ponovnog širenja covida u Kini sljedeća dva ili tri mjeseca je mala jer je zaraženo 80 posto stanovnika, rekao je istaknuti vladin stručnjak u subotu.


Masovna putovanja ljudi za vrijeme prazničnog razdoblja lunarne Nove godine mogu proširiti pandemiju, pojačati zaraze u nekim područjima, ali drugi val nije vjerojatan u sljedećem razdoblju, rekao je Wu Zunyou, glavni epidemiolog u kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti na društvenoj mreži Weibo.


Stotine milijuna Kineza putuju širom zemlje na obiteljske skupove koji su bili obustavljeni pod donedavnim covid ograničenjima povećavajući strah od novih izbijanja zaraze u ruralnim područjima slabije opremljenima za suočavanje s velikim epidemijama.
U Kini je prošao vrhunac broja covid pacijenata u klinikama za liječenje groznice, hitnim službama i odjelima intenzivne njege, rekao je dužnosnik nacionalne zdravstvene komisije u četvrtak.


Prema vladinim podacima, u bolnicama je do 12. siječnja od covida umrlo blizu 60.000 ljudi, mjesec dana nakon što je Kina naglo ukinula svoju politiku nulte stope covida.


Međutim prema mišljenju nekih stručnjaka brojke vjerojatno daleko premašuju vladine podatke u koje nisu ubrojeni oni koji su umrli kod kuće. Uz to mnogi liječnici kažu da ih se odvraća od toga da navode covid kao uzrok smrti.