Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

ISPRAĆAJ MILIJARDERA

U Italiji je dan žalosti, na Berlusconijevom pogrebu se očekuju tisuće ljudi

Autor: Hina

14.06.2023. 10:00
U Italiji je dan žalosti, na Berlusconijevom pogrebu se očekuju tisuće ljudi

Foto: Reuters



Italija se u srijedu oprašta od bivšeg šefa vlade Silvija Berlusconija na državnom ispraćaju na kojem se očekuju tisuće ljudi, među kojima najviši političari s Apeninskog poluotoka i više stranih dužnosnika, a u zemlji je proglašen dan žalosti.


Službeni ispraćaj 86-ogodišnjeg milijardera, koji je umro u ponedjeljak od leukemije, počet će u 15 sati u katedrali u Milanu. Ceremonija bi trebala biti prenošena na velikim ekranima koji će biti postavljeni na trgu i ispred katedrale kako bi oni koji ne mogu ući mogli pratiti svečanost.


Nazočni će biti predsjednik Sergio Mattarella, šefica vlade Giorgia Meloni i dvojica potpredsjednika vlade Matteo Salvini i Antonio Tajani – broj dva njegove stranke Naprijed Italija.




Europsku komisiju predstavljat će njezin povjerenik za ekonomiju, Talijan Paolo Gentiloni, bivši talijanski premijer.


Reuters


Iz Hrvatske dolazi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, najavio je MVEP u utorak. Mađarsku će predstavljati premijer Viktor Orban. Uz državni ispraćaj u srijedu je u Italiji proglašen i dan žalosti, što međutim nije po ukusu svih Talijana.


“Državni sprovod je planiran i to je u redu, ali nacionalna žalost za osobom koja izaziva podjele kao što je Silvio Berlusconi čini mi se neprikladnim izborom”, izjavila je Rosy Bindi, bivša ljevičarska ministrica u vladi Romana Prodija (2006.-2008. ) na javnom radiju.


Silvio Berlusconi, milijarder sklon skandalima, dominirao je talijanskom politikom, biznisom i nogometom najmanje tri desetljeća.


Osim što je četiri puta bio talijanski premijer, Berlusconi je posjedovao poslovno carstvo uključujući medijsku grupu MFE te nogometne klubove AC Milan od 1986. do 2017. i AC Monzu od 2018.