Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

KATASTROFALNA NESREĆA

U Grčkoj završava potraga na mjestu željezničkog sudara: Tuga prerasta u bijes

Autor: Hina

04.03.2023. 14:33
U Grčkoj završava potraga na mjestu željezničkog sudara: Tuga prerasta u bijes

Foto: ReutersSpasioci u subotu i dalje pretražuju krhotine na mjestu najteže grčke željezničke nesreće, no očekuju da će završiti spasilačku operaciju kasnije tijekom dana.


U sudaru u utorak poginulo je najmanje 57 ljudi, a ozlijeđeni su deseci kad se putnički vlak s više od 350 putnika sudario s teretnim na istoj pruzi. Katastrofalna nesreća u središnjoj Grčkoj izazvala je izljeve bijesa i prosvjede širom zemlje te preispitivanje sigurnosnih standarda u željezničkom sustavu.


Šef postaje u obližnjem gradu Larissi uhićen je zbog nesreće, za koju vlasti okrivljuju ljudsku pogrešku, ali sindikati željezničara kažu da je bila neizbježna zbog nedostatka održavanja i neispravne signalizacije.

Očekuje se da se u subotu pojavi pred tužiteljem kako bi odgovarao na kaznenu prijavu za ometanje prijevoza i ugrožavanje života. Vlak, koji je prometovao od Atene do sjevernoga grada Soluna, bio je prepun studenata koji su se vraćali nakon dugog prazničnog vikenda.


Policija je priopćila da je identificirano 54 tijela od 56 ljudi koje je rodbina prijavila kao nestale, i to gotovo svi iz DNK testova jer je sudar bio tako nasilan.


Dosad se nitko nije pojavio tko bi dao uzorak DNK za identifikaciju tijela 57. žrtve.Ožalošćene obitelji obećale su da će tražiti pravdu.


“To je vrlo teška situacija”, rekao je rođak za grčki radio SKAI. “Vidjet ćemo kako ćemo postupati (legalno), nećemo ništa pustiti, obitelji zahtijevaju da se oni ne izvuku”, rekao je.


Sindikati željezničara organizirali su 24-satni štrajk od srijede. U petak su produžili štrajk za 48 sati, zahtijevajući jasan raspored vlade za provedbu sigurnosnih protokola.


U petak su se policija i prosvjednici sukobili kad je u Ateni na ulice izišlo 2000 studenata blokirajući cestu ispred parlamenta gdje su održali minutu šutnje. Studenti su također prosvjedovali u Larissi i Solunu.