Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mevlut Cavusoglu

Turski ministar vanjskih poslova posjetio Egipat nakon desetljeća loših odnosa

18.03.2023. 16:55
Turski ministar vanjskih poslova posjetio Egipat nakon desetljeća loših odnosa


Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetio je u subotu Egipat, što je rijetkost za turske dužnosnike i znak otopljavanja odnosa između dvije zemlje nakon desetogodišnjih napetosti.


Šef turske diplomacije sastao se u Kairu s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem koji je razgovore nazvao “dubokim, transparentnim i iskrenim”.


Odnosi između Egipta i Turske zaoštrili su se sredinom 2013. nakon što je vojska, koju je tada vodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah Al Sisi, svrgnula tadašnjeg islamističkog predsjednika Egipta Mohameda Morsija nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine koja je izazivala podjele.
Dvije regionalne sile također su podržavale suprotstavljene strane u Libiji. Sisi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukovali su se na Svjetskom prvenstvu u Kataru prošlog studenog što je bio znak približavanja.


Cavusoglu je u subotu u Kairu rekao da su u tijeku pripreme za sastanak Erdogana i Sisija koji će se vjerojatno održati nakon turskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 14. svibnja.


Riječ je o prvom posjetu turskog ministra vanjskih poslova Egiptu nakon 11 godina, prema turskoj televiziji TRT. Subotnji razgovori pokrenuli su “put za ponovnu normalizaciju odnosa u svim sferama i započinjanje nove faze”, rekao je Šukri.


“Postoji želja za razvojem odnosa i zamahom na svim razinama”, kazao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji Cavusoglu.


Tri tjedna ranije egipatski ministar vanjskih poslova posjetio je potresom pogođeni jug Turske i susreo se s Cavusogluom. Egipat je pružio humanitarnu pomoć Turskoj nakon potresa.