Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trump usporedio sebe i Navaljnog: “U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju”

Autor: Hina

21.02.2024. 08:48
Trump usporedio sebe i Navaljnog: “U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju”

Foto: ReutersBivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je Aleksej Navaljni bio “vrlo hrabar čovjek” koji se “vjerojatno” nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog oporbenjaka u zatvoru. Demokratski predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici opružili su ruskog predsjednika za smrt Navaljnog, kao i Nikki Haley, jedina preostala suparnica Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju.


“Navaljni je jedna jako tužna situacija…bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje”, rekao je Trump u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.


“I, iskreno govoreći, bilo bi vjerojatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar”, dodao je.
Kremlj je zanijekao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.


Trump je nadalje usporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona.


“To se događa i u našoj zemlji”, rekao je Trump. “U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam”.


Trump je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošloga tjedna “dodatno osvijestila o tome što se događa” u SAD-u. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju.