ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Osuda Bijele kuće

Trump ponovno prešao "granicu dobrog ukusa", po tko zna koji put

Autor: Hina

06.12.2022. 11:01
Trump ponovno prešao

Foto: ReutersBijela kuća je u ponedjeljak osudila izjave Donalda Trumpa, kojima je ustvrdio da slučaj navodne izborne krađe dopušta suspenziju ustavnih odredbi, te je pozvala republikance da istupe i kritiziraju bivšeg predsjednika.


“Svaki predsjednik i svaki kongresmen zaklinje se da će ‘braniti’ Ustav Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates.


“Tražiti od članova Kongresa da ponovno potvrde svoju prisegu i poštuju Ustav ne bi trebalo biti teško. Republikanci u Kongresu moraju to učiniti odmah, umjesto da opetovano odbijaju odgovoriti na najosnovnije pitanje”, dodao je.
Neki republikanci osudili su Trumpove stavove koje je objavio na svojoj internetskoj platformi Truth Social u subotu, ali ga mnogi nisu osudili izrijekom.


Trump je prošlog mjeseca najavio da će se treći put kandidirati za predsjednik na izborima 2024.


“Ogromna prijevara ove vrste i njezini razmjeri omogućuju ukidanje svih pravila, propisa i članaka, čak i onih koji se nalaze u Ustavu”, rekao je Trump u subotu, ponovivši svoju tvrdnju da su izbori 2020. koje je izgubio namješteni, što državne institucije odbacuju.


Trump je to rekao nakon objave internih dokumenata o tome kako je Twitter pred izbore 2020. onemogućio dijeljenje članka New York Posta o poslovnim aktivnostima trenutnog predsjednikova sina Huntera Bidena u Ukrajini i povezanosti tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena s njima.


Hunter i Joe Biden negiraju da je riječ o nečemu spornom.


Trump je pokušao ublažiti svoje primjedbe još jednom objavom na svojoj društvenoj mreži Truth Social u ponedjeljak.


“Ono što sam rekao je da kada postoji ‘MASOVNA I ŠIROKASPROSTRANJENA PRIJEVARA I OBMANA’, kao što je nepobitno dokazano na predsjedničkim izborima 2020., moraju se odmah poduzeti koraci za ISPRAVLJANJE'”, napisao je.


Bivši potpredsjednik Mike Pence i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, obojica republikanci, kritizirali su Trumpove izjave u ponedjeljak.


Bolton je rekao da je spreman razmotriti mogućnost da se sam kandidira za predsjednika ako više republikanaca ne osudi Trumpove komentare.


Trumpa su osudili i republikanski senatori John Cornyn, Lisa Murkowski, John Thune i Mike Rounds.


“Jednostavno mislim da je to neodgovorno”, rekao je Cornyn novinarima u ponedjeljak.


Tune, drugi najistaknutiji republikanac u Senatu kazao je da se “ne može više neslagati” s Trumpovom izjavom.


“Položio sam zakletvu da ću braniti i podržavati Ustav i uzimam je vrlo ozbiljno”, kazao je.


Međutim, Cornyn i Thune, nisu rekli da te izjave diskvalificiraju Trumpa kao predsjedničkog kandidata nakon što su ih o tome pitali novinari.