Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

OPTUŽBE ZA iZNUĐIVANJE

Trump najavio da će se u četvrtak predati u Georgiji

Autor: Hina

22.08.2023. 08:52
Trump najavio da će se u četvrtak predati u Georgiji

Foto: ReutersBivši američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se predati u četvrtak u Georgiji kako bi se suočio s optužbama za iznuđivanje koje proizlaze iz njegova pokušaja da u toj saveznoj državi poništi rezultate predsjedničkih izbora koje je izgubio 2020. godine.


Pišući u ponedjeljak na svojoj platformi Truth Social (Društvena istina) Trump je rekao da će ga tog dana “UHITITI radikalno lijeva okružna tužiteljica Fani Willis”, dužnosnica Georgije koja je podigla četvrtu ovogodišnju optužnicu protiv bivšeg predsjednika.


Sud je u slučaju u Georgiji u ponedjeljak propisao jamčevinu od 200.000 dolara za Trumpa. Trump i ostalih 18 suoptuženika imaju rok do petka u podne da se predaju vlastima u Georgiji kako bi bili pritvoreni.
U svom postu Trump je rekao da Willis djeluje “u strogoj koordinaciji s nepoštenim ministarstvom pravosuđa Joea Bidena. Radi se o MIJEŠANJU U IZBORE.” Time Trump sugerira da su sve optužbe protiv njega izmišljene kako bi blokirale njegovu kandidaturu za još jedan mandat u Bijeloj kući, dok je u uvjerljivoj prednosti među republikanskim kandidatima.


Osim jamstva od 200.000 dolara za republikanskog milijardera, sudac Višeg suda okruga Fulton Scott McAfee nametnuo je nekoliko uvjeta u sporazumu koji su usuglasili tužitelji i Trumpovi odvjetnici.


“Tuženik neće poduzeti nikakve radnje kojima bi zastrašio bilo koju osobu za koju zna da je suoptuženik ili svjedok u ovom slučaju ili da na drugi način ometa provođenje pravde”, rekao je McAfee u sudskoj odluci.


“Gore navedeno uključuje, ali nije ograničeno na, objave na društvenim medijima ili prenošenje objava drugih osoba na društvenim mrežama”, rekao je sudac.


McAfee je odredio jamčevinu od 100.000 dolara za dvoje suoptuženika u tom slučaju -bivše odvjetnike Trumpove kampanje Johna Eastmana i Kennetha Chesebroa.


Willis, okružna tužiteljica okruga Fulton, zatražila je od suca da odredi kao datum suđenja 4. ožujka sljedeće godine za 77-godišnjeg bivšeg predsjednika pod optužbom da je pokušao poništiti rezultate predsjedničkih izbora u Georgiji 2020. godine.


Trump se na sudovima širom SAD-a suočava s četiri kaznena postupka dok se natječe za povratak u Bijelu kuću. Trump je u Georgiji optužen za iznuđivanje i niz izbornih kaznenih djela nakon opsežne dvogodišnje istrage o njegovim nastojanjima da poništi izborni poraz u toj američkoj saveznoj državi.


Ostali koji se suočavaju s optužbama za navodnu zavjeru uključuju Trumpovog bivšeg osobnog odvjetnika Rudyja Giulianija i predstojnika nejgova ureda u Bijeloj kući Marka Meadowsa.


Posebni tužitelj Jack Smith zatražio je od saveznog suca da odredi da 2. siječnja 2024. počne suđenje bivšem predsjedniku u Washingtonu pod drugim optužbama za zavjeru za poništavanje rezultata izbora 2020.


Trumpovi odvjetnici zatražili su od sutkinje Tanye Chutkan prošli tjedan da zakaže to suđenje za travanj 2026. – dugo nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine.


Tvrde da će za obradu velike količine dokumenata u predmetu biti potrebni mjeseci. Smith je te tvrdnje u ponedjeljak odbacio rekavši da Trumpov odvjetnički tim “preuveličava izazov pregledavanja” dokaza predstavljenih u slučaju.


“Predloženi datum suđenja 2026. uskratio bi javnosti pravo na brzo suđenje”, rekao je posebni tužitelj.


Chutkan će o datumu suđenja odlučiti na ročištu 28. kolovoza. Trump se također suočava sa suđenjem u New Yorku u ožujku 2024. zbog navodnog tajnog plaćanja porno zvijezdi u pokušaju da izigra pravila financiranja kampanje uoči izbora 2016.


Predviđeno je da mu se u svibnju sudi na Floridi zbog optužbi, koje je također iznio Smith, za zlouporabu strogo povjerljivih vladinih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće dok je odlazio s dužnosti.