Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

JAKO NEVRIJEME

Trst pod vodom, snijeg zarobio aute u planinama: Sloveniju pogodila poplava i tuča

Autor: Hina

28.08.2023. 15:55
Trst pod vodom, snijeg zarobio aute u planinama: Sloveniju pogodila poplava i tuča

Foto: Screenshot/TWITTERCentar Trsta je u ponedjeljak poplavljen nakon što su pljuskovi i oluja zahvatili sjeveroistočni talijanski lučni grad, a nevrijeme je pogodilo i Sloveniju, gdje su vatrogasci zbog poplava morali intervenirati na više područja, a zabilježeni su i nestanci struje.


Mnogi građani i turisti su se u Trstu sklonili u ugostiteljskim objektima na priobalnom Trgu talijanskog jedinstva i oko njega.


Vjetrovi su otpuhali mnoge stolove kafića i drugi vanjski namještaj. Oluja je na središte grada ispustila ogromnu količinu vode u roku od 20 minuta, nakon čega se nebo razvedrilo.
Sjeverna Italija se nastavlja suočavati s veoma teškim nevremenom u ponedjeljak, pri čemu su mnoge pokrajine pogođene pljuskovima, grmljavinom, snažnim vjetrovima i odronima tla, među ostalim ekstremnim slučajevima.


Visok vodostaj je također zabilježen u nešto južnijoj Veneciji.


Na drugoj strani zemlje, u sjeverozapadnoj pokrajini Pijemont, vatrogasci i policija su morali intervenirati ralicom kako bi oslobodili nekoliko automobila zarobljenih u snijegu u planinskom prijevoju Colle dell’Agnello u blizini grada Cuneo na granici između Italije i Francuske.


Nitko nije ozlijeđen, vozila su se kasnije spustila u dolinu, a cesta je i dalje zatvorena. Situacija je također bila kritična u Lombardiji na sjeveru, gdje je desetak ljudi evakuirano zbog djelomičnih poplava.Ekstremni vremenski uvjeti su također poremetili nacionalni promet, a državni operator za ceste Anas je najavio zatvaranje triju većih prometnica u sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu.


Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje je javila da su vatrogasci oko podneva morali intervenirati zbog poplava na područjima Tolmina, Nove Gorice, Zagorja ob Savi, Laškog, Velenja i Celja, među ostalima, piše slovenska agencija STA.


Nestanci struje su zabilježeni u Slovenskom Primorju, a tuča u gradu Ajdovščini.


Primorsku je ujutro zahvatilo prvo nevrijeme s obilnim pljuskovima sa zapada. Slovenska agencija za okoliš Arso je oko podneva objavila da se slovenskoj Istri s juga približava olujni sustav, koji će se pomicati prema sjeveru. Nevrijeme je bilo popraćeno i snažnim naletima vjetra te mjestimičnom tučom.


Na širem području Ajdovščine je kratkotrajna, ali velika tuča prouzročila određenu štetu, prije svega na osobnim vozilima i nekim krovovima. Voda je poplavila niža područja u priobalju, poput općine Izole, gdje je more preplavilo Veliki trg. Zbog kiše je na Prešernovom trgu u Kopru bilo 30 centimetara vode.


Vjetar je na širem području lomio grane i pomicao predmete, a u Šmarju pri Kopru je odnio dio krovišta školske zgrade. Tuča je padala na ograničenim područjima. Vatrogasci su na terenu, a još nema pojedinosti o nastaloj šteti.