Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

KATASTROFALNO NEVRIJEME

Trinaest osoba još se vode kao nestale nakon ciklone Gabrielle na Novom Zelandu

Autor: Hina

25.02.2023. 10:20
Trinaest osoba još se vode kao nestale nakon ciklone Gabrielle na Novom Zelandu

Foto: ReutersBroj osoba koje se još vode kao nestale nakon ciklone Gabrielle koji je pogodio Novi Zeland prije gotovo dva tjedna pao je na 13, priopćile su vlasti u subotu, jer je jaka kiša tijekom noći potaknula evakuacije na Sjevernom otoku u zemlji.


Ciklona Gabrielle je 12. veljače pogodila najsjevernije područje otoka, uzrokujući pustoš, raseljavanje kuća i najmanje 11 mrtvih.


Broj ljudi s kojima nije bilo moguće kontaktirati premašio je 6000 nakon ciklone jer su komunikacije bile u prekidu u mnogim područjima, ali se taj broj smanjio nakon napora uloženih u oporavak te bazične infrastrukture.
“Stupanje u kontakt s preostalih 13 nestalih ostaje prioritet za policiju i radimo najbrže što možemo”, poručili su iz novozelandske policije rano u subotu.


U području Hawke’s Bay, koje je ciklona najviše pogodila, jake kiše pojačale su rizik tijekom noći od poplava u regiji gdje je na snazi ​​bila naredba o evakuaciji, izvijestila je skupina za upravljanje hitnim situacijama Hawke’s Baya.


Divlje vrijeme također je izazvalo iznenadne poplave i upozorenja o evakuaciji u i oko Aucklanda, najvećeg grada u zemlji s oko 1,6 milijuna stanovnika.


Novozelandski prognostičar MetService informirao je da je to jedna od najvećih kiša zabilježena u Aucklandu, i u subotu izdao upozorenje na jaku kišu za velike dijelove istočne obale Sjevernog otoka, uključujući Hawke’s Bay.