Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Venezuela

Tri od četiri oporbene skupine podržale smjenu privremene vlade Juana Guaidoa

Autor: Hina

23.12.2022. 08:43
Tri od četiri oporbene skupine podržale smjenu privremene vlade Juana Guaidoa

Foto: ReutersVenezuelanska politička oporba vladajućim socijalistima glasala je u četvrtak velikom većinom za smjenu privremene vlade koju vodi Juan Guaido, dok pokušava stvoriti ujedinjenu oporbenu frontu uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 2024.


Prijedlog su podržale tri od četiri glavne oporbene skupine, ali ga je Guaidova stranka Narodna volja odbacila i mora proći kroz još jedno savjetovanje zakazano za sljedeći tjedan prije nego što bude finaliziran.


Preostale tri glavne stranke – Demokratska akcija, Pravda na prvom mjestu i Nova era – tjednima su sastavljale plan za rušenje Guaidoa i imenovanje novog odbora direktora koji upravlja venezuelanskom imovinom u inozemstvu, posebice naftnom tvrtkom Citgo. Obnašajući dužnost šefa Kongresa i privremenog predsjednika nakon osporavanog ponovnog izbora Nicolasa Madura za predsjednika u svibnju 2018., Guaido je 2019. imenovao upravni odbor Citga, podružnice državne naftne tvrtke PDVSA.
Dok je uglavnom nemoćna kod kuće gdje Madurova vlada kontrolira gotovo sve institucije, uključujući sigurnosne snage, Guaidova privremena vlada nadzire stranu imovinu i vodi mnoga veleposlanstva.


Prijedlog oporbe u četvrtak usvojen je na virtualnoj Zoom sjednici sa 72 glasa za, 23 protiv i devet suzdržanih.


Ako prijedlog bude odobren sljedeći tjedan, oporbeni zastupnici tada će izabrati pet predstavnika za upravni odbor koji će upravljati imovinom u inozemstvu, a Guaidovo privremeno predsjedništvo, zajedno s njegovom vladom, bit će smijenjeni.


Juan Guaido je javno lice venezuelanske oporbe u inozemstvu otkako se 2019. proglasio privremenim predsjednikom. Ali uglavnom zbog neuspjeha oporbe da ukloni Madura s vlasti, pao je u nemilost.


Razgovori između oporbe i Madurove vlade kojima je domaćin bio Meksiko završili su ranije ovog mjeseca bez većeg napretka i dogovora o daljnjim pregovorima. Na sastanku održanom krajem studenoga u glavnom meksičkom gradu, obje su strane potpisale sporazum o stvaranju fonda Ujedinjenih naroda za borbu protiv humanitarne krize u zemlji.