Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

EUROPSKI PARLAMENT

"Treba povećati vojnu i političku pomoć Ukrajini"

Autor: Hina

18.01.2023. 16:13

Foto: ReutersZemlje članice EU-a trebaju povećati vojnu, političku i humanitarnu pomoć Ukrajini suočenoj s agresijom koja je proizvela “tektonsku promjenu u geopolitičkom okruženju”, stoji u godišnjem izvješću o vanjskoj i sigurnosnoj politici koju je Europski parlament usvojio u srijedu.


Europarlamentarci poručili su izvješćem usvojenim velikom većinom glasova “da brojne autokracije diljem svijeta pomno prate odgovor EU-a na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i da će on imati presudan utjecaj na određivanje njihova ponašanja na međunarodnoj sceni”.


Zbog toga EU i države članice “da bi bile vjerodostojan akter, trebaju povećati svoju vojnu, političku i humanitarnu pomoć Ukrajini i ojačati svoju obranu u borbi protiv ruskih prijetnji europskoj sigurnosti”
U izvješću stoji i da je “tektonska promjena u geopolitičkom okruženju prouzročena ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu i drugim međunarodnim izazovima” poput sve asertivnije kineske vanjske politike i klimatske krize ukazuju da je potrebna “brža i odlučnija provedba koncepta strateške suverenosti i geopolitičko buđenje EU-a”, ali i bliža suradnja s NATO-om i “savezinicima istomišljenicima diljem svijeta”.


U izvješću je i prijedlog da Europskoj uniji pripadne stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.


Eurozastupnici smatraju i da treba kvalificiranom većinom odlučivati o pitanjima bez vojne implikacije, “posebno ako se odnose na sankcije i ljudska prava”.


Izvješćem o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, koje je također usvojeno u srijedu s 459 glasova za, poziva se njemačkog kancelara Olafa Scholza da isporuči tenkove Leopard 2 Ukrajini bez odgode.