Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

odavanje počasti

Tisuće se i u utorak opraštaju od bivšeg pape Benedikta XVI.

Autor: Hina

03.01.2023. 21:40
Tisuće se i u utorak opraštaju od bivšeg pape Benedikta XVI.

Foto: ReutersViše tisuća ljudi, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana, odali su počast bivšem papi Benediktu XVI. u utorak, drugog dana otkako je njegovo tijelo položeno u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.


Orban, prvi šef vlade koji je odao počast bivšem papi koji je umro u subotu  – osim talijanske premijerke Giorgie Meloni – zaustavio se sa suprugom pred Benediktovim tijelom nekoliko trenutaka u molitvi.


Vatikan je objavio da je još oko 25.000 ljudi odalo počast Benediktu do podneva u utorak, nakon 65.000 koji su to učinili u ponedjeljak.
Otkako je Benedikt umro, papa Franjo obavlja svoj uobičajene dužnosti. Imao je redoviti niz audijencija i sastanaka u ponedjeljak i utorak, a održat će i svoju tjednu opću audijenciju u srijedu.


Smrt Benedikta XVI. koji je 2013. postao prvi papa u 600 godina koji je odstupio s dužnosti umjesto da ju obavlja do kraja života mogla bi papi Franji i Crkvi olakšati svaku daljnju odluku o odlasku s dužnosti.


Franjo će predvoditi Benediktov sprovod na Trgu svetog Petra u četvrtak pred mnoštvom za koje vatikanska policija kaže da će biti u desecima tisuća.


Budući da Benedikt više nije bio papa na dužnosti kad je umro u subotu, službena su izaslanstva ograničena na ona iz Italije i njegove rodne Njemačke.


Među onima za koje se očekuje da će prisustvovati u privatnom svojstvu su predsjednici Poljske i Mađarske te monarsi Španjolske i Belgije. Iz Hrvatske će sprovodu bivšeg pape nazočiti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Benedikt će biti pokopan u skladu sa svojim željama na istom mjestu u kriptama ispod Bazilike svetog Petra gdje je papa Ivan Pavao II. bio izvorno pokopan 2005. prije nego što je njegovo tijelo premješteno u kapelu u bazilici 2011.